Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku srečanje ministra Gjerkeša s podpredsednikom hrvaške vlade


Minuli ponedeljek je v Podčetrtku potekalo srečanje ministra brez resorja, odgovornega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, dr. Henrika Gjerkeša, s podpredsednikom hrvaške vlade in ministrom za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo mag. Božidarjem Pankretićem. Po besedah ministra Gkerkeša kraj srečanja ni zgolj slučaj, saj občina Podčetrtek sodi med tiste občine, ki so s pomočjo sredstev evropske kohezijske politike uspešno realizirale lastne razvojne ambicije in v tem pogledu sodi med eno najuspešnejših občin.

Namen srečanja je bila predstavitev 2. javnega razpisa v okviru Operativnega programa Instrumenta predpristopne pomoči (IPA) Slovenija-Hrvaška 2007-2013. Po besedah ministra so bili v okviru dosedanjega čezmejnega sodelovanja med državama izvedeni številni uspešni projekti. Gre predvsem za pripravo tehnične dokumentacije za izgradnjo poslovnih con, projekte za spodbujanje podpore malim in srednjim podjetjem, njihovo povezovanje in skupni nastopi na tretjih trgih. Omeniti velja tudi uresničitev turističnih projektov, kot so Turistična cona Prlekija in Medžimurja in Haloze – Zagorje. Poudarek je bil tudi na področju varovanja okolja in ohranjanju naravnih ter kulturnih potencialov. Dr. Gjerkeš je tudi izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da se 21 projektov v skupni višini skoraj 17 milijonov evrov, ki so bili odobreni v sklopu 1. javnega razpisa Operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013, že uspešno izvaja.

Srečanje je seveda bilo tudi priložnost za krepitev odnosov med državama. Minister Gjerkeš je poudaril pomen gospodarskega in političnega sodelovanja sosednjih držav in skladnega razvoja regij, še posebej v času ekonomsko-socialne krize. Po končani predstavitvi sta si ministra skupaj ogledala dva projekta financirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Wellness Orhidelia in (žal še vedno nedokončano) športno dvorano Podčetrtek. 

t: Egon Horvat