Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Strmolu danes sprejem nadškofa Stresa


V sobanah grada Strmol v Rogatcu bo danes popoldne sprejem za novega ljubljanskega nadškofa dr. Antona Stresa. Slednji izvira s pobočij Donačke gore in je tudi častni občan Rogatca. Prireditve se poleg duhovščine nameravajo udeležiti tudi župani Obsotelja in Kozjanskega.

V Rogatcu so nazadnje pripravili sprejem za Stresa leta 2006, ko je bil imenovan za prvega škofa nove celjske škofije. Ondod izvira tudi fotografija v prispevku.

Antona Stresa smo januarja uvrstili na lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.

Rojen je 1942 v kmečki družini izpod Donačke gore. Ob prebiranju knjig na paši, ko so krave uhajale na sosednje pašnike, je spoznal, da kmetovanje ni njegovo življenjsko poslanstvo. Po višji gimnaziji v Zagrebu je v Beogradu vstopil med lazariste, leta 1967 pa je v Parizu položil večne zaobljube. Po študiju teologije v Ljubljani in Parizu je leta 1968 prejel duhovniško posvečenje. Diplomiral je iz teologije in filozofije, leta 1974 je doktoriral iz teologije, deset let kasneje pa še iz filozofije. Papež Janez Pavel II. ga je leta 2000 imenoval za mariborskega pomožnega škofa in naslovnega škofa Ptuja. Leta 2006 je postal prvi škof novoustanovljene celjske škofije. Papež Benedikt XVI. ga je 28. novembra lani, po odstopu Alojza Urana, imenoval za ljubljanskega rezidenčnega nadškofa in metropolita. Že več let vodi tudi Komisijo pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.
Stres velja za enega vodilnih slovenskih katoliških intelektualcev. Miselno širino mu priznavajo tudi številni izobraženci in humanisti drugačnih svetovnih nazorov.  

 

foto: Občina Rogatec