Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vinko Coce: “Dalmatinci nismo navajeni na sneg” (video in foto)


vinko coceV nedeljo je športno dvorano v Šmarju pri Jelšah obiskala legenda dalmatinske glasbe Vinko Coce. Pevec, ki si je kariero odprl z legendarno pesmijo “Ribari,” je publiki skupaj s svojo skupino zapel nekaj največjih hitov iz svojega repertoarja in nekaj najlepših dalmatinskih pesmi.

Z gospodom Cocejem smo se pred koncertom pogovarjali o njegovi glasbi, razlogih za priljubljenost dalmatinske glasbe v Sloveniji, načrtih za prihodnost in razlogih za prestavitev koncerta. Pogovor si ogledjte v spodnjem videu, prevod pa lahko preberete v sledečih vrsticah. Oglejte si tudi našo galerijo fotografij z nedeljskega koncerta.

Vinko Coce, danes imate koncert v Šmarju pri Jelšah. Kaj pripravljate za publiko?
Ob mojih uspešnicah bomo zaigrali tudi nekaj dalmatinskih pesmi, ki so rade poslušane. Pričakujem, da publika poje z menoj.

Z vami naj bi bila tudi klapa Lanterna. Vas večkrat spremljajo ali gre tokrat za posebnost?
Danes žal niso vsi z nami a bom jaz s svojo skupino izpolnil praznino. Verjamem, da bo koncert dober.

Vaša najbolj prepoznavna in uspešna pesem je Ribari. V čem je skrivnost te pesmi? Zakaj je tako uspešna?

Moja kariera se je začela z nekaj uspešnicami: “Mirno spavaj,” “Milo moja,” izšla je tudi famozna “Ribari,” ki jo je napisal Boris Ostrić. Najprej sem mislil, da ne bo uspešna saj je napisana v počasnem tempu, a govori o morju, ribičih, njihovem teškem življenju, gre za zgodbo, ki ni sprejeta samo pri nas na Hrvaškem ampak povsod, kjer se poje.

Slovenska publika ima rada dalmatinsko pesem. Kaj je po vašem mneju razlog, da je dalmatinska glasba tako priljubljena v Sloveniji?
Navdušen sem nad Slovenci. To so ljudje, ki imajo radi dobro pesem, ki prihajajo k nam na počitnice. Na moje koncerte v Korčuli, Trogiru, Dubrovniku običajno pride veliko Slovencev, ki so tam na letovanju. To je simbioza, spoj lepe pesmi in ljudi, ki jo imajo radi. Ko se vrnejo iz letovanja in se začne zima, sneg, pride do želje, da se preko pesmi spomnijo Dalmacije.

Danes ste prvič v Šmarju pri Jelšah?
Danes sem prvič v Šmarju, nadejam se, da bo dobro.

Ste imeli priložnost videti kraj? Kako vam je všeč tukaj?
Tu je čudovito. Poznam celo Slovenijo, veliko sem tukaj pel, kar lep čas pa sem preživel v zdraviliškem turizmu, kot se temu reče, na Ravnah na Koroškem, na Pohorju in ostalih lokacijah, ki so dobro poznane Hrvatom, ki prihajajo na zimske počitnice. Tako sem tudi jaz obiskal te kraje in se prepričal, da so zelo lepi.

Kaj pripravljate za prihodnost? Pripravljate kakšen nov album?
Tu je moj manager, moja založba Skardona, ki me spremlja v vseh mojih poslih. Upam, da bomo v kratkem pripravili album z mojimi skladbami, ki sem jih pel, posnel, a niso nikoli izšle. Jeseni pa začnemo tudi s snemanjem pravega, kvalitetnega albuma, ki naj bi izšel pomladi prihodnje leto. Namen je tudi, da bi posneli zbirko najlepših pesmi sveta, o kateri se že nekaj časa pogovarjamo in pripravljamo teren.

Današnji koncert bi se moral izvesti že pred dvema tednoma (14. februar op. a.). Zakaj ste ga prestavili?
Moram vam povedati po resnici, samo resnica je dobra. Enostavno vreme takrat ni dovoljevalo, da pridem. Bilo je veliko snega in ledu, malo sem se ustrašil razmer. Dalmatinci nismo navajeni na sneg. Naj mi vsi oprostijo moj izostanek. Zdaj, ko se je malo otoplilo, smo prišli in verjamem, da bo danes dobro.

V spodnjem posnetku prisluhnite izvedbi pesmi “Milo moja,” ene prvih uspešnic v karieri Vinka Coceja.

 
vinko coce s klapo
Dalmatinec je s svojo skupino publiki obudil spomin na poletje in morje
 
 
t/v/f: Marko Kovačevič