Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Teče Alposu voda v grlo?


Zadnje čase se po Šentjurju širijo alarmantne vesti, da Alposu grozi stečaj oz. da je celo tik pred stečajem. Ker bi kolaps Alposa pomenil velik udarec za Šentjur, smo poskušali čim prej dobiti uradne informacije pri upravi, a se nam ni izšlo. Do napovedi stečaja sicer ni prišlo, toda še vedno ni znano, ali je nevarnost že mimo.

Kaj se v Alposu v resnici dogaja, je seveda nemogoče reči, kajti vse informacijske pipice so tesno zaprte, delavci iz proizvodnje pa so lahko le vir nepotrjenih govoric. Znano je le, da je tudi delo v Cevarni, ki je doslej bila najbolj vitalen del Alposa, skoraj povsem zamrlo, veliko delavcev naj bi delalo s skrajšanim delovnim časom, veliko pa naj bi jih bilo tudi doma na čakanju. Toda vzrok tega zastoja naj bi ne bilo le kritično stanje cevarstva na evropskem tržišču, temveč predvsem likvidnostne težave, ki Alposu onemogočajo dostop do surovin. Zanimivo je, da se kot glavni krivec nezavidljivega stanja v Alposu ne omenja generalni direktor Bevc, temveč izključno le vodja marketinga Stane Flander. Slednje je seveda lahko tudi samo posledica »fovšljivih« namigovanj o možnem pretakanju Alposovih sredstev v Asparo.

Kot smo neuradno izvedeli, se usoda Alposa rešuje v bankah, v prvi vrsti v »državni« Ljubljanski banki. Iztekel naj bi se rok vračila okrog 120 milijonov € raznih kreditov, ki pa jih Alpos v tem kriznem času ni sposoben vrniti, zato se jih trudi reprogramirati in pod ugodnejšimi pogoji pridobiti tudi nove. Kako so se pogajanja izšla, ni znano, največ pa naj bi bilo odvisno od odločitve lastnikov oziroma njihovih predstavnikov v Nadzornem svetu. Če so le-ti ugotovili, da obstaja realna verjetnost, da se bo Alpos pobral in je v stanju dolgove povrniti, potem je obstoj Alposa do nadaljnjega zagotovljen. Toda če bo gospodarska depresija po Evropi še dolgo razsajala, se utegne Alpos spet kaj kmalu znajti tam, kjer naj bi bil prejšnji teden. Na robu.

F. K. / Šentjurske novice

 

Dnevnik o Alposu

Alpos že več mesecev z blokiranimi računi in zastavljen pri bankah, 25. 3. 2010

Zaposleni v Alposu se ne bojijo za službo, 30. 3. 2010

 

 

 

 

*Na manjši fotografiji je upravna stavba Alposa, na večji pa Cevarna