Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občni zbor PGD Šentjur: Kriza »mestnih« gasilcev




Če se gasilci, ki so po navadi samo oh in ah super, na svojem letnem zborovanju pogovarjajo o težavah, čeprav še vedno v rokavicah, mora biti kriza že kar resna. PGD Šentjur je po 136 letih obstoja zajadralo v težave, nekaj se je celo šušljalo, da bi društvo razpadlo, ampak zaenkrat, tako smo slišali na njihovem občnem zboru, gre samo za zlobne govorice ob šanku.

Pred mesecem dni se je v prostorih gasilskega doma zbralo 51 članic in članov ter kar kakšnih 20 gostov, med njimi tudi občinska Korže in Tisel, kar seveda sploh ne kaže na »pogreb«. Poročili predsednika Branka Oseta in blagajničarke Slavice sta bili res malo bolj »otožni«. Težave, kot so blokiran račun, neplačan DDV, nepopolne ekipe na tekmovanjih, stanje na tekočem računu 1,05 evra, le 41 plačanih članarin, društvo brez potrebne zaščitne opreme, celo dihalnih aparatov niso dali testirati, povrhu vsega pa je brez javne obrazložitve nepreklicno odstopil dolgoletni poveljnik Danilo Matuš, so dovolj resni signali, pred katerimi si še zelo zagreti člani društva niso mogli zatiskati oči. Vse to so si povedali, niso pa povedali, kaj so vzroki te krize in kako se je mislijo lotiti. Zdi se, da verbalni optimizem tako gasilcev kot občinskih mož in predsednika OGZ Cerkvenika in tudi leporečni Jani Kukovič na mestu novega poveljnika niso najboljše zagotovilo odločilnega preboja, zato se utegne zgoditi, da se bo kriza nadaljevala še kar nekaj let. Iz razprave, v kateri so spet govorili le funkcionarji in gostje, se ni dalo sklepati, kaj naj bi bilo v PGD Šentjur narobe.

PGD Šentjur je v lanskem letu imelo 14 intervencij, od tega 5 požarov poslopij, 3 gozdne požare ter 6 različnih manjših posegov. 110 gasilcev je gasilo 245 ur.

Lanski prihodki so znašali 39.000 €, od tega so prostovoljni prispevki krajanov (koledarji) znašali 15.000 €. Odhodki so bili za en evro manjši.

FK / Šentjurske novice

 

*Na fotografiji prizor z letošnjega občnega zbora

 

 

Dodano naknadno

Povezava k posnetku gostovanja predsednika GZ Šentjur Janka Cerkvenika na VTV

Koledar aktivnosti GZ Šentjur in v regiji 2010