Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novosti pri dohodnini 2009


Z novim letom so nas pričakale tudi nekatere novosti pri dohodnini in uveljavljanju olajšav za vzdrževane družinske člane.

Do 5. 2. 2010 lahko na DURS sporočite spremembo uveljavljanja olajšav za družinske člane v primeru, če jih doslej niste uveljavljali ali pa želite kaj spremeniti. Spremembo lahko javite na obrazcu, ki si ga natisnete s spletne strani DURS-a ali elektronsko preko aplikacije e-davki. V večini primerov je boljše, da otroke kot vzdrževane družinske člane uveljavlja partner z višjimi dohodki. Sicer pa lahko natančen izračun naredite na spletni strani: http://edavki.durs.si/OpenPortal/CommonPages/Documents/New_Doh_Odm.aspx.

Novost! Spremembo uveljavljanja olajšav lahko nazadnje naredite še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine ali v pritožbi zoper odločbo, izdano na podlagi ugovora.

Rok za odpremo informativnega izračuna dohodnine je 31. maj (v preteklem letu je moral biti do 31. maja tudi že vročen), vroča se z navadno vročitvijo in se šteje za vročenega 15. dan od datuma odpreme.

Kaj storiti, če informativnega izračuna ne prejmete?
Če informativnega izračuna ne prejmete do 15. junija, ga morate vložiti sami najkasneje do 31. julija. Vendar samo v tem primeru, če so vaši obdavčljivi dohodki višji od 3.051,35 € oziroma če ste poleg pokojnine prejeli še dohodke višje od 80 €. Informativni izračun lahko vložite tudi v tem primeru, če so vaši obdavčljivi dohodki nižji od 3.051,35 eur , med letom plačana akontacija pa je bila plačana po višji stopnji 25 % (npr. avtorski honorar, študentsko delo ipd.). Tako boste dobili vračilo preplačane dohodnine.

Ko dobite informativni izračun, skrbno preverite vse postavke (nihče ni nezmotljiv), in če ugotovite nepravilnosti, morate v roku 30 dni od odpreme vložiti ugovor.

Glede na lansko krizno leto bo zagotovo dobrodošla informacija, da lahko vsaka fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti, plača dohodnino v treh mesečnih obrokih, če v vlogi o obročnemu plačilu izjavi, da davka ni zmožna plačati takoj in ne more zagotoviti zavarovanja.

Odlog plačila dohodnine na največ 2 leti, na 24 mesečnih obrokov ali odpis pa lahko doseže fizična oseba in tudi samostojni podjetnik, če dokaže, da mu je s plačilom davčne obveznosti ogroženo preživljanje in njegovih družinskih članov. Vlogo za odpis ali za obročno plačilo je možno vložiti pri davčnem uradu, kjer je fizična oseba vpisana v davčni register.

 

Klara Koželj, davčna svetovalka, Ateconia d.o.o. / Šentjurske novice