Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z novinarske konference Rdečega križa (video)


tiskovna konferenca RKSRdeči križ Slovenije je včeraj v novih prostorih Območnega združenja Rdečega križa Šmarje pri Jelšah pripravil novinarsko konferenco, kjer so predstavili program dela za leto 2010, govorili o ustanavljanju in delovanju ekip prve pomoči in o uresničevanju programa pomoči socialno ogroženim družinam in posameznikom.

Generalni sekretar Rdečega križa Slovenije mag. Janez Pezelj je izpostavil, da bodo letos nadaljevali s humanitarnima akcijama “Lepo je deliti” in “Peljimo jih na morje.” Povedal je, da finančna situacija v združenju že lani ni bila najboljša, letos pa tudi ne morejo pričakovati izboljšanja. Pri delu Rdečega križa je poudaril neprecenljivo vlogo prostovoljcev, ki s svojim delom na terenu združenje približujejo ljudem in pomagajo pomoči potrebnim. O delovanju Rdečega križav celjski regiji sta spregovorili tudi predstavnica za stike z javnostmi Neva Petek in članica Glavnega odbora celjske regije Marta Šmalc.

Finančni delež občin bi lahko bil večji
Rdeči križ se financira predvsem iz prostovoljnih prispevkov, nekaj pa dodata še država in občine. Po Pezljevih podatkih je Rdeči križ lani v celjski regiji porabil 872.000 evrov, od tega v Območnem združenju Šmarje pri Jelšah, ki pokriva občine iz šmarske upravne enote, okrog 130.000 evrov. Občina Šmarje pri Jelšah je prispevala 15.000 evrov. Pezelj je povedal, da si v Rdečem križu želijo, da bi bili prispevki občin večji, dodal pa je še, da jim ponekod pomagajo na drugačen način. Pohvalil je potezo šmarske občine, ki je območnemu združenju namenila prostore v Skazovi hiši.

Prva pomoč
Prva pomoč je eno izmed področij javnih pooblastil, ki jih Rdeči križ izvaja skladno z Zakonom o RKS. V letu 2008 so začeli z aktivnostmi ustanavljanja in opremljanja ekip prve pomoči po območnih združenjih. V letu 2008 je bilo ustanovljenih 20 ekip, lani 19, za letos pa načrtujejo ustanovitev nadaljnih 20 ekip. Območno združenje Šentjur je svojo ekipo prve pomoči dobilo leta 2008, Šmarje pri Jelšah pa ekipe še nima.

V spodnjih posnetkih si oglejte, kaj sta o delovanju Rdečega križa povedala generalni sekretar mag. Janez Pezelj in sekretarka OZ Šmarje pri Jelšah Milka Dobravc.


 
t/v/f: mK