Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

sEXPRES – ustvarjalno-umetniške delavnice


Študentski klub mladih Šentjur (ŠKMŠ) januarja in februarja vsak konec tedna pripravlja delavnice za študente in dijake in Šentjurja in okolice. 

Rezultati delavnic (glasbene, likovne, plesne, delavnice designa in delavnice ustvarjalnega pisanja) pod skupnim imenom sEXPRES bodo predstavljeni na zaključni prireditvi, ki bo 27. februarja v šentjurskem kulturnem domu.

Izšel bo tudi zbornik, kjer bodo predstavljeni nekateri izdelki z delavnic, v njem pa se bo znašel tudi kakšen pogovor z znanimi in manj znanimi osebami na temo spolnosti.

Skupna tema delavnic je sEXPRES. Beseda je skovanka, ki povezuje spolnost in izraznost, angleščina pa v temo vnaša modernost in globalizacijo. Sexpres tako predstavlja večpomenskost dojemanja elementov seksualnosti. Seksualnost kot tabu ter vse, kar se odkriva pod, nad in okrog družbenega dojemanja spolnosti. Namen je, da razkrijemo globine in ne ostanemo na površini. Tema nas izziva, da se vprašamo, odkrivamo in spoznavamo. Koncept je usmerjen v štiri različne podteme, v katerih lahko nastane karkoli, bistvo je odprtost. Kaj bo nastalo, ne vemo natančno in v tem je čar, svoboda. Podteme so polarnost, oferkvenčenje, prostitucija intelekta in zrna resnice. Skozi delavnice se bomo tem dotikali po svoje, po svojih predstavah, po svojih asociacijah … Zanima nas predvsem raznolikost občutij in izrazov, ki so elementi nekakšne večje zgodbe.

Vodje delavnic so mladi, bodoči uveljavljeni umetniki iz naših krajev, ki bodo skozi delavnice svoje znanje prelili na vse udeležence.

Na kratko o delavnicah:

GLASBENE DELAVNICE pod vodstvom Matjaža Jagra bodo v OŠ Franja Malgaja ob nedeljah od 10. do 12. ure. Glasbene delavnice z Orffovimi glasbili bodo zajemale preigravanje sodobnih skladb na temo spolnosti, ustvarili bomo tudi kakšno svojo.

LIKOVNE DELAVNICE pod vodstvom Nike Jazbec bodo v P2 (Športni park Šentjur) ob nedeljah od 10. do 12. ure. Likovne delavnice bodo namenjene tudi osnovnošolcem, ki že nekako stopajo v stik s spolnostjo preko medijev in televizije. Na začetku delavnic bomo obdelali, kaj spolnost sploh je, zakaj je spolnost za nas tako pomembna, kako se soočamo s potrebami po njej, kaj je cilj spogledovanja, na kratko o kontracepciji (vse na zabaven način), zaščito pred spolnimi boleznimi … Sledilo bo »viharjenje možgan« na to temo, svoje misli/ideje bi napisali na velik plakat, zraven bi narisali predmete, ki nas asociirajo na spolnost. Vse brez tabujev!

PLESNE DELAVNICE pod vodstvom Maje Ratej bodo v Razvojni agenciji Kozjansko ob sobotah od 10. do 12. ure. V plesnih delavnicah se bomo posvetili telesu kot izraznemu orodju ter gibu kot načinu tega izraza. Plesne delavnice bomo razdelili na več sklopov, predvsem nam bo vodilo improvizacija, sprva kot samostojnemu gibalcu, potem pa bomo nastalo prepletli v duete in plesne tercete. Podobno kot v erotiki bomo ločili dva načina odgovora drugemu – aktivni in zapovedujoči subjekt ter pasivni in sprejemajoči objekt.

DELAVNICE DIZAJNA pod vodstvom Ines Puser bodo v P2 ob sobotah od 10. do12. ure. Na delavnicah bomo iskali zametke seksualnosti, brskali bomo tako globoko, dokler nas neke stvari in oblačila še vzburjajo, in ko pridemo do meje, se ustavimo in tam iščemo navdihe ter ideje za ustvarjanje. Končni izdelek bo na temo seksualnosti prikazan bolj zadržano in skrivnostno.

DELAVNICE USTVARJALNEGA PISANJA
pod vodstvom Milana Djakovića bodo v P2 ob sobotah od 17. do 19. ure. Na delavnicah ustvarjalnega pisanja bomo spoznali tehnike kreativnega pisanja, ki bodo piscem omogočile dostop do njihove podzavesti in načina, kako se hitro in učinkovito domisliti idej za pesmi, kratke zgodbe, scenarije. Pokazati želimo, kako se življenje likov prepleta s piščevim lastnim. In ker je to sEkspres, bo poudarek na energičnosti, na prvih asociacijah, dinamičnosti. Rušili bomo meje tabujev in vse skupaj predstavili na estetsko provokativen način.