Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Državni prvaki iz Rogatca gostili predstavitev Ekokviza


Ekokviz je tekmovanje slovenskih osnovnošolcev v ekoznanju in eden od projektov vseevropskega programa Ekošola. Od lani je tekmovanje še bolj prijazno do okolja, saj v celoti poteka prek spleta. Letošnji Ekokviz, ki obravnava Naturo 2000, so predstavili na osnovni šoli Rogatec, od koder so prišli lanski državni prvaki.

Branko Mahne, nacionalni koordinator programa Ekošola, je ob predstavitvi Ekokviza dejal: »Ekošola je sestavni del prizadevanj mednarodne okoljske organizacije (FEE) in Društva za okoljsko vzgojo Slovenije v Evropi – DOVES, kjer smo zelo dejavni. V programu Ekošola kot način življenja je vključenih že več kot 640 osnovnih in srednjih šol, vrtcev in domov. Ekokviz sodi med najbolj priljubljene projekte za osnovne šole, saj jih je lani na njem sodelovalo skoraj 180. Zelo dober odziv smo zabeležili tudi na prenos tekmovanja na splet, za katerega je poskrbel Telekom Slovenije, ki se nam je v lanskem letu pridružil kot sponzor in soorganizator Ekokviza, z nami pa ostaja tudi letos.«

Na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmujejo učenci 6., 7. in 8. razredov. Med 1.035 ekipami so se lani najbolje odrezali Bistre buče z OŠ Rogatec, ki so slavili na državnem tekmovanju. Poleg nagrad, ki so jih prejeli učenci, je bila za uspeh nagrajena tudi šola, ki je prejela donacijo Telekoma Slovenije za ekonaložbe v višini 5.000 evrov.

Letos o ohranitvi živalskih in rastlinskih vrst
Leto 2010 so Združeni narodi razglasili za Mednarodno leto biotske raznovrstnosti. Ohranjanje rastlinskih in živalskih vrst pa je tudi namen evropskega programa Natura 2000, ki je tema letošnjega Ekokviza. Slovenija je vodilna po obsegu zaščitenega ozemlja, saj je v Naturo 2000 vključila kar 36 % svoje površine, kar pomeni, da se z njo srečujejo prebivalci skoraj vseh slovenskih občin. Z Ekokvizom bodo učencem poskušali približati Naturo 2000, najpomembnejše zaščitene vrste in uspešne projekte ter pomagali prepoznati priložnosti, ki jih prinaša.

Zanimanje za Ekokviz je tudi letos izjemno veliko, saj je svoje prijave še pred zaključkom zbiranja poslalo že več kot 160 šol. Tekmovanje bo v celoti potekalo prek spletnega mesta http://eko.telekom.si, za katerega skrbi Telekom Slovenije. Igor Jecl, direktor Enote za prodajo poslovnim uporabnikom v Telekomu Slovenije, je na predstavitvi dejal: »Skrb za okolje je zagotovo tema, s katero se srečujemo dnevno že mi, kaj šele naši otroci. Oni so tisti, zaradi katerih si moramo prizadevati za ohranitev svojega okolja, obenem pa bi jih radi naučili, da bodo v prihodnosti znali zanj skrbeti. V Telekomu Slovenije smo v zadnjih letih skrb za okolje vpletli v svojo strategijo in poslovne cilje. Izpolnili smo merila za pridobitev okoljskega certifikata ISO 14001 ter sprejeli zaveze in cilje na področju okolja. Zavezali smo se, da smo dejavni pri izobraževanju in širjenju te zavesti. Zato smo se priključili tudi Ekokvizu, ki smo ga uspešno združili s sodobno tehnologijo in ga preselili na splet.«

Prva preizkušnja v marcu
V koledarju Ekokviza sta januar in februar namenjena pripravam učencev s pomočjo učnega gradiva in vprašanj za vajo na spletnem mestu. Prva prava preizkušnja jih čaka 11. marca, ko so na vrsti šolska tekmovanja. Na podlagi doseženih rezultatov na njih se bo oblikovalo 8 regijskih lestvic ekip, s katerih se bodo najboljše ekipe uvrstile na državno tekmovanje. Pomerile se bodo na dan Zemlje, 22. aprila 2010, ko bomo dobili nove državne prvake v ekoznanju. Telekom Slovenije bo tudi tokrat poskrbel za spodbudo, saj bo zagotovil nagrade otrokom, trem šolam, s katerih bodo prve tri zmagovalne ekipe, pa bo predal donacije za okoljske naložbe v skupni vrednosti 10.000 evrov.