Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stanje cest na Kozjanskem in v Obsotelju


 

Pred kratkim je Avto moto zveza Slovenije objavila rezultate neodvisne mednarodne raziskave, kjer so analizirali podatke o prometnih obremenitvah na državnem cestnem omrežju ter podatke o prometnih nesrečah za obdobje 2006-2008.

Gre za evropski program ocene varnosti cest EuroRAP (European Road Assessment Program), ki vrednoti stopnjo prometne varnosti cest na dva načina:
1. Ocena tveganja cest temelji na analizi podatkov o prometnih nesrečah s težko poškodovanimi ali mrtvimi v triletnem obdobju 2006-2008, glede na prevožene kilometre.
2. Rangiranje cest se izvaja glede na stanje in opremljenost ceste ter posledično verjetnost nastanka prometnih nesreč in stopnjo zaščite vsem udeležencem v prometu.

Ceste so razdelili na pet razredov tveganja. Tako se uporabnikom cest, javnosti, politikom, projektantom in inženirjem transparentno prikaže, katere ceste imajo nesprejemljivo in previsoko stopnjo tveganja. Tovrstne ceste je potrebno še toliko bolj pozorno preučiti in odpraviti nepravilnosti, ki prežijo na uporabnike. Dokazano je bilo, da so stroški potrebnih ukrepov na cesti nemalokrat zanemarljivi v primerjavi s posledicami prometnih nesreč.

Program je kompatibilen z zelo razširjenim in poznanim programom EuroNCAP (program ocenjevanja avtomobilskih trkov »crash-testov«), kjer se varnost novih vozil ocenjuje z zvezdicami.

Poleg AMZS v slovenskem konzorciju EuroRAP sodelujejo: Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Ministrstvo za promet, Direkcija Republike Slovenije za ceste, Družba za avtoceste Republike Slovenije in Prometno tehniški inštitut Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Visoka stopnja tveganja
Gorica pri Slivnici-Podsreda
Šentjur-Šentrupert
obvoznica Rog. Slatine-Rogaška Slatina-meja z Republiko Hrvaško
Bistrica ob Sotli-Podsreda
Prelasko-Kozje

Srednja – visoka stopnja tveganja
Vrbno-Mestinje
Podplat-obvoznica Rogaške Slatine-Rogatec
Dramlje-Žiče
Gorica pri Slivnici-Planina pri Sevnici-Sevnica
Rogatec-Žetale
Mestinje-Bistrica ob Sotli

Srednja stopnja tveganja
Šentjur-AC priključek Dramlje
Mestinje-Podplat

Nizka – srednja stopnja tveganja
Rogatec-Stoperce 
Podsreda-Koprivnica

Nizka stopnja tveganja
avtocestni odsek mimo Dramelj
Sele-Ponikva-Loče pri Poljčanah
Lesično-Planina
Lesično-Golobinjek
Lažiše-Jurklošter

 

*na sliki je izsek iz materialov o stanju na regionalnih cestah, ki jih je za projekt EuroRAP založil AMZS