Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obsežen literarni prvenec Milenka Straška


 

V začetku prejšnjega meseca je v sobanah podsreškega gradu Milenko Strašek javnosti predstavil svoj pesniški prvenec Mejaši mojih gmajn.

Upokojeni novinar je zaslovel po svojih reportažah in zapisih o življenju ljudi na Kozjanskem, Slovenskem, pa tudi v zamejstvu, mnogi pa ga poznajo po literarnozgodovinski študiji o razbojniku Guzeju iz leta 1995. Spomladi je na temo kozjanskega Robina Hooda v Kroflnovem mlinu v Kozjem odprl razstavo, ki do februarja gostuje v Dramljah.

Spremno besedo h knjigi, ki jo je je uredil Andrej Medved in ilustrirala Vesna Zakonjšek, je napisal pisatelj Andrej Arko, ki je o Mejaših zapisal, da je obsežno delo, ki je izšlo na 250 straneh tudi izredno raznotero. Med drugimi motivi v njegovih pesmih živo vstaja pristna podoba kozjanske krajine, ki je obarvana z nekaterimi kozjanskimi arhaizmi ali kar s Straškovimi skovankami.

Strašek je bil na literarnem področju seveda aktiven že poprej, saj je spisal nekaj radijskih in odrskih iger, urejal je celjsko literarno revijo Obrazi, v mnogih drugih pa je objavljal. Predlani je prejel drugo nagrado za poezijo pri tržaški Mladiki in pri seniorskih piscih pri reviji Mentor.

 

 

 

t/f/v: bR