Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ljudsko svečano na folklori na Blagovni


 

Zadnji oktobrski petek je folklorna skupina Kulturnega društva Blagovna nastopila pred kakšnimi dvestotimi ljudmi, skupaj z gosti plesalci s POŠ Blagovna in lokarskimi Špilferderberji. Vhod v šolo je oznanjala svečana svetloba svečk, izhod pa bogato obloženi mizi s prigrizkom, ki se je zdel v primeri s številom obiskovalcev preskromen …

Program je povezovala Mateja Berglez. Glavni akterji pod strokovnim vodstvom Angelce in Jožeta Grmeka so nastopili brez dolgoveznega uvoda, in sicer z osrednještajerskimi plesi iz prehoda 19. v 20. stoletje. Izvedeli smo, da so za obleke, ki kajpak ustrezajo originalom iz pripadajočega časa, poskrbeli sami, vredne pa so po 300 evrov za komplet, pri čemer sta za drugi komplet prispevala KS Blagovna in Občina Šentjur. Plesalce je na harmoniki spremljal Andrej Županc, prvi splet pa je vseboval naslednje plese: čindara, en hribček, šoštarska, ob bistrem potoku, pouštertanc, kovtri, hitra polka. Pred drugim spletom, tokrat vzhodnoštajerskim, ki je vseboval špegutanc, zibenšrit, siroto, šamarjanko, klobuke, stare igre in ples z metlo, so nastopili učenci 3. razreda domače šole pod vodstvom prof. Alenke Gradišnik in pa lokarski Špilferderberji Andrej, Simon, Joško, Albin, Jano in Tone na svojih posebnih inštrumentih, predstavili so od Celja do Žalca, venček narodnih in snežni valček.

Kot že rečeno, ljudi je bilo mnogo in videti so bili zelo zadovoljni; pomagali so nastopajočim s ploskanjem in občasnimi vriski, sicer pa po moji laični oceni to pomeni, da se jim je »zaluštalo« veselice, in morda ravno tja predstavljanje starih folklornih plesov sodi bolj kot na oder pred množico sedečih gledalcev. Res pa je, da gre za ohranjanje tradicije, ki ima sebi lastno umetniško vrednost in, kot je bilo videti, še vedno zelo zanima določen del populacije, čeravno sedeče.

 

E. K. / Šentjurske novice