Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trgatev v Zgornjem trgu – le še izpraznjen obred?


 

Kriza je očitno zajela tudi šentjursko potomko 400-letne mariborske trte: pridelek je bil bolj skop, pa še simbolna trgatev se je razvodenela.

V nedeljo, 11. oktobra, po deveti maši, se je ob slavni trti in njenem oskrbovalcu Aciju Urbajsu zgrnila več ali manj običajna druščina občinskih in političnih mož ter vinogradnikov, vsega skupaj okrog 50 duš. Deseta ura dopoldne je bila naravnana na udeležence maše ob devetih, toda ti se, razen za prometno zmedo, ki jo je z zaporo ustvaril nekoliko živčni občinski redar, za prireditev niso veliko zmenili. »Ipavci« so zapeli dve pesmici, šentjurska folklora je odplesal svoj valček, Aci je potrgal kakšnih 10 grozdov, župan Tisel je ob asistenci slivniške vinske kraljice »poobhajal« z dragocenimi grozdnimi jagodami navzoče, pa še prošjača in vinska pokušina pod platneno streho in v dobre pol ure je bilo vsega konec.

Nastaja dilema, kako naprej s trto v Zg. trgu? Trta bujno raste, toda slovesni simbolni dogodki ob njej počasi izgubljajo tako vsebino kot atraktivnost. Morda bi bilo potrebno razmisliti le o eni prireditvi, verjetno trgatvi, ki pa jo bi bilo potrebno bolj skrbno zrežirati. Že običajni termin takoj po maši ni najbolj resen in kaže, da organizatorji nimajo večjih ambicij tako glede ciljne udeležbe kot bodisi kulturnega, simbolnega bodisi političnega pomena prireditve. In v načelu zanimiv dogodek se razvodeni.

 

t/f: FK / Šentjurske novice

*na zgornji sliki šentjurski župan Štefan Tisel obiskovalcem deli jagode modre kavčine v spremstvu slivniške vinske kraljice Doroteje Tanšek; na drugi sliki šentjurski mestni viničar Aci Urbajs na delu