Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski dimniki kmalu s pravim koncesionarjem


 

V začetku septembra je Vlada Republike Slovenije na svoji seji določila besedilo odločbe o zavrnitvi zahteve za izdajo začasne odločbe na dimnikarskem območju Šentjur Dimnikarstvu Gašper Pečnik* iz Velenja.

Po besedah Jožeta Kaplarja s Sektorja za aktivnosti učinkovite rabe in obnovljivih virov energije pri Ministrstvu za okolje in prostor sedaj praktično ni ovir, da ne bi prišlo do podpisa pogodbe z Dimnikarskim podjetjem Dimnikarstvo d.o.o. Celje, ki mora to gospodarsko javno službo opravljati dokler ne bo znan koncesionar. Tako bo po vsej verjetnosti prišlo do ureditve položaja, ki se vleče od leta 2004, ko je Vlada prvič zavrnila vlogo, interesenti za opravljanje dejavnosti pa so svojo pravico iskali po sodni poti.

Iz celjskega dimnikarstva nam je izjavo posredoval direktor Allen Cvek: »Naša pričakovanja so že od samega začetka postopkov glede podeljevanja koncesij popolnoma jasna in to je, da se nam podeli koncesija za območje občine Šentjur. Smo edini, ki smo na tem območju prisotni že več kot 45 let in edini, ki smo pravočasno vložili vlogo za pridobitev koncesije. Hkrati smo na podlagi predhodne pogodbe z Občino Šentjur edini upravičeni do uradne koncesijske pogodbe.

Prav tako je Upravno sodišče v Celju že dvakrat odločilo v našo korist. Ravno tako je iz sklepov Vlade RS jasno razvidno, da smo edini upravičenec za podelitev koncesije, pa se do danes to še ni zgodilo.«

Slovenija je razdeljena na 194 dimnikarskih območij, v tem trenutku pa samo za šentjursko ni podpisana koncesijska pogodba. Omenjeno celjsko podjetje ima med drugim koncesijo za območja, Dobja, Dobrne, Laškega, Štor in Vojnika.

Obvezna državna gospodarska javna služba zajema izvajanje meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije ter varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom.

Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem predpisov na področju dimnikarstva opravljajo: inšpekcija, pristojna za varstvo okolja – področje varstva okolja in izvajanje te uredbe, inšpekcija, pristojna za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami – področje požarne varnosti, inšpekcija, pristojna za zdravje – področje varovanja človekovega zdravja in inšpekcija, pristojna za trg – tržni inšpektorat – področje cen.

Od predlanskega avgusta je v veljavi cenik dimnikarskih storitev. V nadaljevanju objavljamo izvleček cen nekaterih storitev brez DDV.

Cena 1 ure dimnikarske službe 26,40 EUR

Prvi in izredni pregled
kurilna naprava do 50 kW – 65,72 EUR

Redno mehansko čiščenje
kurilna naprava do 50 kW z medijem za prenos toplote – 19,00 EUR
samostojni dimnik nad D=20 cm do vključno D=40 cm – 15,30 EUR
lovilnik isker nameščen do 4 m višine – 15,00 EUR/

Letni pregled
kurilna naprava do 50 kW z medijem za prenos toplote – 10,30 EUR
samostojni dimnik nad D=20 do vključno D=40 cm – 10,00 EUR
lovilnik isker nameščen do 4 m višine – 10,00 EUR/kos

Meritve
tekoča in plinasta goriva: enostopenjski gorilnik nad 50 kW – 39,00 EUR

 

t/f: bR

 

*pripis uredništva; opravičujemo se za napačno navedbo, saj ni šlo za Dimnikarstvo Pečnik, ampak Dimnikarstvo Gašper Pečnik