Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S praznika Krajevne skupnosti Blagovna


 

V soboto so se v gozdni jasi pri nekdanji partizanski bolnišnici Zima, ki leži v bližini avtocestnega počivališča, zbrali krajani Blagovne, ki so tja večinoma prišli peš po pred kratkim označeni turistični poti, ki jo je uredilo tamkajšnje mlado turistično društvo.

Že predprejšnji konec tedna so odprli odsek modernizirane ceste Primož-Brezje, v soboto pa še odsek Cerovec-Jarmovec, ki Blagovno povezuje s krajevno skupnostjo Dramlje. Na prireditvi so krajevni priznanji podelili Francu Čušu za uspešno vodenje gradbenega odbora pri modernizaciji ceste Primož-Brezje in Boštjanu Vodebu za oživitev mladinskega organiziranja na Blagovni.

V nagovoru se je predsednik KS Jože Mastnak Marjan dotaknil nekaterih novosti: v vrtcu je pridobljen tretji oddelek, konjeniško društvo pripravlja projekt novih društvenih prostorov s hlevi in manežo, upokojenci urejajo novo balinišče, mladinsko društvo je opremilo mladinske prostore, z aktivnostmi pa je pričelo tudi kulturno društvo, ki se je sokrajanom predstavilo z nastopom folklorne skupine.

S plesom kakadujčkov so nastopili tudi učenci tamkajšnje podružnične šole.

Blagovno boste na zemljevidih težko našli, saj se območje, severozahodno od Šentjurja in s približno 2.000 dušami, tako imenuje po bližnji graščini. Krajevna skupnost Blagovna je bila ustanovljena leta 1964, in sicer kot odškodninsko območje celjske cinkarne. Gre namreč za degradirano območje, kjer je žveplena kislina precej načela okolje, predvsem gozdove. Po besedah Mastnaka se redno vršijo meritve in po zadnjih rezultatih posebnih težav naj ne bi bilo.

Območje Blagovne z največjim naseljem Proseniško je znano po priseljevanju, saj leži blizu Celja, kmalu pa bo ob pred nekaj leti zgrajenem naselju Grajski log pričel rasti še Grajski log 2, kar bo nov izziv za kapacitete tamkajšnje infrastrukture.

 

 

 

 

 

*na prvi sliki Franc Čuš pri prejemu krajevnega priznanja iz rok Jožeta Mastnaka, na drugi dobro obiskano prizorišče ob nastopu folkloristov, na tretji lani razširjena šola, ki pa je venomer pretesna; t/f: bR