Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jutri pričetek cepljenja proti sezonski gripi


 

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje bodo z letošnjim preventivnim cepljenjem proti običajni sezonski gripi začeli v sredo, 23. septembra. Cepljenje bodo izvajali v ambulanti zavoda na Ipavčevi 18, od ponedeljka do sobote, od 8. do 12. ure.

Na drugih cepilnih mestih v celjski regiji – v zdravstvenih domovih in postajah ter pri zasebnih zdravnikih – bodo s cepljenjem prav tako pričeli v prihodnjih dneh.

CEPIVO PROTI OBIČAJNI SEZONSKI GRIPI NAS NE ZAVARUJE PRED PANDEMSKO GRIPO!

S cepljenjem proti sezonski gripi postanemo odporni na viruse, ki povzročajo običajno gripo. Smiselno je, da opravimo preventivno cepljenje še pred začetkom zime in preden se poveča število virusnih okužb. Cena cepljenja proti sezonski gripi znaša 12 evrov. Najbolj ogroženim skupinam prebivalstva prispeva del sredstev za cepljenje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zato je za kronične bolnike in starejše od 65 let cena cepljenja nižja in znaša 7 evrov.

»Cepljenje je najučinkovitejši preventivni ukrep pred okužbo z virusi običajne sezonske gripe. Cepivo je varno. Sestavljeno je iz mrtvih virusov, ki bodo po izsledkih raziskav v letošnji sezoni povzročali sezonsko gripo. Solidna zaščita pred okužbo nastopi od 10 do 14 dni po cepljenju. Dovolj je že enkratno cepljenje. Le otroci, mlajši od 9 let, ki še nikoli niso bili cepljeni proti gripi, morajo biti cepljeni dvakrat v presledku štirih tednov. Cepijo se lahko otroci od šestega meseca starosti dalje. Cepljenje proti sezonski gripi priporočamo zlasti starejšim, oskrbovancem v domovih za ostarele, odraslim in otrokom, ki imajo kronične bolezni pljuč in srca, presnovne bolezni, bronhialno astmo, ledvične bolezni, živčno-mišične bolezni, ter tistim, ki čakajo na zdravljenje ali diagnostične preiskave v bolnišnici,« je povedala dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Gripa spada med kapljične okužbe in je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Nevarna je zaradi možnosti pojava velikih epidemij in resnih, tudi smrtnih komplikacij, ki se najpogosteje pričnejo kot virusne in bakterijske pljučnice. Običajno se v času intenzivnega pojavljanja gripe poveča število bolnikov s pljučnicami in število ljudi, ki morajo na bolnišnično zdravljenje zaradi poslabšanja drugih pljučnih bolezni, kot so astma, bronhitis ali srčno popuščanje. Okužba z virusom gripe lahko poslabša kakšno drugo, že prej prisotno bolezen. Lani se je v Sloveniji proti gripi cepilo okoli 150.000 ljudi.

Po priporočilih zdravstvenih strokovnjakov je pri osebah, starejših od 65 let, in kroničnih bolnikih, smiselno obenem s cepljenjem proti gripi opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Tovrstno cepljenje zaščiti starejše ljudi in bolnike s kroničnimi obolenji pred morebitnim invazivnim potekom pnevmokokne okužbe, ki lahko privede do nastanka pljučnice ali drugih resnih zdravstvenih zapletov. V večini primerov zadostuje en odmerek cepiva, v določenih primerih – glede na starost in zdravstveno stanje – pa so priporočljivi poživitveni odmerki. Cena odmerka je 24 evrov. Za pnevmokoknimi okužbami obolevajo tudi otroci. Hude pnevmokokne okužbe (meningitis, pljučnica in sepsa) lahko pri otrocih, predvsem tistih, ki so mlajši od dveh let, povzročijo smrt. Pogosto pnevmokoki pri malih otrocih povzročajo akutno vnetje srednjega ušesa. Zato je priporočljivo tudi cepljenje malih otrok proti pnevmokoknim okužbam, s katerim lahko pričnemo že pri dojenčkih od šestih tednov starosti dalje. V Sloveniji imamo za zaščito otrok na voljo dve vrsti cepiva. Število odmerkov je odvisno od starosti otroka, pri katerem pričnemo s cepljenjem.