Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Cenejše cepljenje proti raku na materničnem vratu


 

Z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje so sporočili, da bodo še do konca oktobra zagotovili za več kot polovico nižjo ceno cepljenja proti raku na materničnem vratu. Do 31. oktobra bo tako cena za en odmerek dvovalentnega cepiva proti raku na materničnem vratu znašala 60 evrov namesto 126 evrov.

Za zaključeno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva v obdobju šestih mesecev. Z nižjimi stroški cepljenja želijo spodbuditi k cepljenju večje število žensk in deklet.

Na celjskem zavodu so prepolovili ceno cepljenja letos poleti in z odzivom so zadovoljni, saj se je od konca julija do sredine septembra proti raku materničnega vratu cepilo 85 žensk. Od uvedbe cepljenja se je v dveh letih in pol v Celju proti raku na materničnem vratu in genitalnim bradavicam cepilo 227 žensk in dva fanta.

Epidemiologi priporočajo cepljenje zlasti mladostnicam in mlajšim ženskam, starim do 26 let. Cepivo je zelo učinkovito pri preprečevanju okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), ki povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Okužba z rakotvornimi humanimi papiloma virusi (HPV), ki so najpomembnejši povzročitelji raka materničnega vratu, je zelo pogosta in se prenaša s spolnimi odnosi. Posebno pomembna in ranljiva skupina so mladi ljudje, saj se v starosti od 15 do 24 let s humanimi papiloma virusi okuži vsak četrti posameznik. Pri večini žensk okužba v osmih do dvanajstih mesecih spontano mine, pri okoli 10 odstotkih žensk pa se razvije trajna okužba, ki se lahko po več letih konča z rakom na materničnem vratu. Dvovalentno cepivo zaščiti proti najpogostejšima genotipoma HPV 16 in 18, ki povzročata okoli 70 odstotkov primerov raka materničnega vratu. Po najnovejših podatkih iz raziskav pa dvovalentno cepivo zaščiti žensko tudi pred okužbo z drugimi rakotvornimi humanimi papiloma virusi in zato je stopnja zaščite pred rakom na materničnem vratu večja.

Cepljenje proti okužbi s HPV lahko opravimo sočasno z drugimi cepljenji. Cepivo je varno. Menstruacijski ciklus in aktivno spolno življenje oziroma spolni odnosi ne predstavljajo prepovedi za cepljenje. V epidemiološki ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je cepljenje možno od ponedeljka do sobote, od 8. do 12. ure. Na zavodu se lahko cepijo dekleta in ženske ne glede na regijo, iz katere prihajajo.

Cepljenje proti raku na materničnem vratu (okužbam s humanimi papiloma virusi) je sicer letos uvrščeno v program cepljenja in bo v šolskem letu 2009/10 brezplačno za deklice, stare od 11 do 12 let, ki bodo obiskovale 6. razred osnovne šole. Za vsa ostala dekleta in ženske je cepljenje samoplačniško.