Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Andražu zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju


 

Proti koncu letošnjega šolskega leta je bilo v Moravskih toplicah tridnevno 5. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev, ki se ga je udeležil tudi 15-letni Šentjurčan Andraž Frece.

Na tem tekmovanju je Andraž, učenec 7. razreda Glasbene šole Celje pod odličnim mentorstvom prof. Tomaža Marčiča, nastopil v konkurenci preko 200 tekmujočih harmonikarjev. Pomeril se je z igranjem na klavirsko harmoniko, in sicer v variete glasbeni usmeritvi. Z osvojitvijo 96 točk od 100 možnih se je uvrstil na 3. mesto v svoji kategoriji in tako prejel I. nagrado (zlato odličje). Tričlanski strokovni žiriji, v kateri je bil tudi glasbeni strokovnjak iz Avstrije, je predsedoval v Sloveniji dobro znan glasbenik in skladatelj filmske glasbe Slavko Avsenik ml.

Ta velik uspeh pa je zagotovo tudi posledica in rezultat odličnega pedagoškega dela izkušenega in prizadevnega učitelja harmonike iz šentjurske glasbene šole g. Rudija Sakelška, ki mu je vsa leta izobraževanja na tej šoli z veliko strpnostjo zavzeto, a vselej prijazno prenašal svoje dragoceno znanje. Andraž mu je z veseljem sledil in posledično uspešno osvajal skrivnosti igranja na to glasbilo, ki je sedaj postalo njegova velika ljubezen. Rezultati tega poglobljenega poučevanja so se razen na mnogih nastopih pokazali tudi na II. Mednarodnem tekmovanju harmonikarjev za nagrado Avsenik, ki je bila v januarju leta 2008 v Begunjah, kjer je Andraž za svoj nastop prejel srebrno odličje. Žal pa tega uspeha vodstvo Glasbene šole Šentjur oz. odgovorna urednica publikacije, ki je izšla novembra leta 2008 ob 40-letnici delovanja te šole, ni zapisala v rubriko, kamor so vpisali ostale tekmujoče nagrajence. Škoda je bila tako storjena učencu kakor tudi šoli, ker tega odličja in tekmovanja sploh nima zabeleženega v skupku uspehov svojih učencev.

Morda bo pa v kakšni bodoči jubilejni publikaciji zabeleženo tudi srebrno odličje, ki ga je Andraž zopet prejel 24.1.2009 na naslednjem – III. Mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik v Begunjah, na katerem je še zadnjikrat kot tekmovalec zastopal Glasbeno šolo skladateljev Ipavcev Šentjur.

 

t/f: KF / Šentjurske novice