Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip PP kar pet ekip s KiO (foto)


Leto je naokrog in regijske ekipe Civilne zaščite, Rdečega križa in gasilskih enot so se ponovno pomerile na regijskem preverjanju usposobljenosti nudenja prve pomoči, ki ga organizirata URSZR – Izpostava Celje ter vsakokratni domačin – tokrat Rdeči križ OZ Žalec.

Letos je na tem tradicionalnem dogodku sodelovalo 15. ekip. Poleg slovenskih ekip iz celjske regije je že tradicionalno sodelovala tudi tuja ekipa prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa iz Hrvaške, Rdeči križ Krapina.  Mednarodno sodelovanje že vrsto let zelo uspešno poteka v sklopu aktivnosti obmejnega sodelovanja, na podlagi sklenjenih dvostranskih sporazumov na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, Slovenije s Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo.

Tematika letošnjega srečanja, ki je potekalo minulo soboto, je bilo preverjanje delovanja in usposobljenosti ekip prve pomoči pri posledicah množičnega pretepa, nesreči pri pikniku in nesreči z nevarno snovjo. Z delovnimi točkami v središču Žalca so približali prvo pomoč javnosti ter občanom prikazali delo in poslanstvo ekip prve pomoči, tem pa omogočili preizkus znanja v reševalnih aktivnostih, kot bi dejansko potekale ob naravnih in drugih nesrečah.

Z območja osmih občin Kozjanskega in Obsotelja je sodelovalo kar 5 ekip, kar je tretjina vseh povabljenih. Najbolj se je izkazala ekipa CZ Občine Dobje, ki je dosegla drugo mesto, sodelovale pa so še ekipa GZ RK Šentjur, ekipa PP PGD Rogaška Slatina, PP PGD Šmarje pri Jelšah in ekipa OZ RK Šmarje pri Jelšah.

Največ znanja ob nudenju pomoči ponesrečencem je pokazala ekipa Gorenje d. d. Velenje, drugo mesto je zasedla CZ Občine Dobje in tretje OZRK Velenje. Predsednik organizacijskega odbora prim. mag. Igor Bizjak, dr. med je v zaključnem poročilu poudaril, da so vse ekipe pokazale izredno visok nivo znanja.

Ekipa Gorenje d. d. Velenje, se bo udeležila državnega preverjanja ekip prve pomoči CZ in RK, ki bo 5. oktobra 2013 v Velenju.

V sklopu preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči je potekala tudi vaja Žalec 2013 s scenarijem, da je pri ogledu predstave v domu II. Slovenskega tabora je prišlo do požara in eksplozije plinske jeklenke v čajni kuhinji, zaradi česar je požar zajel celotno zgradbo, v njej pa so ustali ujeti obiskovalci predstave. V vaji so sodelovale lokalne gasilske, medicinske ter druge reševalne enote.

Vabljeni k ogledu obširne fotogalerije, ki jo objavljamo na portalu Celje.info (klik!)

R. Č.

Oglejte si še:

Ekipa prve pomoči CZ Dobje regijski podprvaki

Vaja železniška nesreča Rogatec 2013