Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Klopotčeva sobota na Virštanju 2018 (foto, video)


Društvo vinogradnikov Virštanj Kozjansko je prvo avgustovsko soboto organiziralo že 22. Klopotčevo soboto, kjer so se posvetili postavitvi klopotca na Virštanju, s čimer so naznanili, da se bliža obdobje trgatve.

klopotec3»V vinogradih se je začelo grozdje mehčati, začelo se je barvati in čas je za postavitev klopotca. Ob letošnji postavitvi klopotca imamo mešane občutke, severozahodni del Virštanja je prizadela toča, marsikomu je pridelek vzela bolezen, pred nami pa je še dober mesec dni do trgatve in vprašanje je, kaj nas še čaka in kako se bo letina končala, seveda pa upamo na najboljše. Ne glede na vse imamo vinogradniki ljubezen do vinske trte, voljo do dela in smisel za urejenost kraja, zato upam, da bomo tudi te težave premagali,« je uvodoma na Klopotčevi soboti dejal predsednik Društva vinogradnikov Virštanj Kozjansko Vincenc Martinčič.

Z vinogradniki sočustvuje tudi župan Peter Misja, ki pa je, kljub temu da je določen del vinorodnega okoliša prizadela toča, vesel, da so do zdaj toči velikokrat ušli in da je velika večina pridelka še vedno odlična, kar pomeni, da bodo ponovno lahko ponudili odlična vina, za katera upa in verjame, da se bodo kmalu lahko promovirala tudi v promocijskem centru ob Banovini, kjer se bodo prvi posegi v ureditev objekta začeli že takoj po trgatvi stare trte, ki krasi objekt. V imenu Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije – Vinis zbrane nagovoril še predsednik Alojz Slavko Toplišek, ki je opozoril na problematiko malih vinogradnikov ter slabe pogoje, ki se vse prevečkrat kažejo v zapuščenih ali posekanih vinogradih.

V nadaljevanju so vinogradniki ob pesmi vokalne skupine Pozna trgatev poskrbeli za postavitev klopotca, ki bo odganjal ptice in naznanjal bližajočo se trgatev, za gostinsko ponudbo je skrbel Emil Petek s svojo ekipo, za veselo rajanje pozno v noč pa so  poskrbeli člani ansambla Jug.

Nekaj insertov si oglejte v videu.

Še fotogalerija:

K. C.