Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. Likof na taberhi 2018: Rogatec ponovno v znamenju tradicije (foto)


Letos se je v avtentičnem okolju Muzeja na prostem Rogatec že 20-ič zapored odvila etnografska prireditev imenovana Likof na taberhi.

Obiskovalci so bili poleg prikaza starih kmečkih opravil in veščin deležni še Slovenskega rokodelskega festivala.

likof-na-taberhi007V Muzeju na prostem v Rogatcu je minulo soboto potekal 20. Likof na taberhi. Prireditev je tudi letos združevala različne dogodke in vsebine. Ob prikazu starih kmečkih opravil in veščin, ki so tudi tokrat predstavljali jedro prireditve in so po vseh letih še vedno privlačni za obiskovalce, je prireditev bogatil še dodaten spremljevalni program s katerim so organizatorji združili in povezali niz dogodkov in vsebin.

Obiskovalcem je bila tako prikazana mlačev žita na tri različne načine: mlačev s cepci, na ročni mlatilnici in na gepelj s pomočjo kravje vprege.

Prikazane so bile rokodelske veščine, med drugim trenje lanu in ročno tkanje, pletarstvo in ročno kovanje ter delovna opravila, kot so košnja, priprava in peka sirove zavihanke ter pranje perila pri muzejskem vodnjaku, ki so ga v vlogi pojočih peric spremljale Ljudske pevke Rogatec.

likof-na-taberhi009V sklopu prikazov je potekal tudi izbor naj sirove zavihanke Obsotelja in Kozjanskega. Izbor je organiziran s ciljem poenotenja in promocije te kulinarične posebnosti v sodelovanju z društvi žena in KGZ Ptuj ter Šolskim centrom Šentjur. Zmagovalka letošnjega izbora je postala sirova zavihanka, ki jo je spekla Anica Škrabl iz društva Gaja.

Potekal je tudi Marjetin sejem, ki je letos v Rogatcu gostil Slovenski rokodelski festival 2018 pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Na njem so sodelovali rokodelci iz vse Slovenije.

likof-na-taberhi002Poskrbljeno pa je bilo tudi za mlajše obiskovalce, za katere je Muzej na prostem Rogatec v sklopu prireditve pripravil različne doživljajske delavnice.

Mladi so se lahko seznanili s peko kruhkov žulik, delavnico ljudskih glasbil, zeliščarstvom,…

Likof na taberhi je tudi letos uspel s sodelovanjem društev upokojencev s celotnega območja Obsotelja in Kozjanskega (Zveza DU Kozjansko) in domačini izpod Donačke gore.

V izvedbo prireditve je bilo vključenih blizu 80 posameznikov. Skupaj z organizatorji so tako, kljub malenkost slabšemu vremenu, uspeli prireditev izpeljati v popolnosti.

“Letošnje leto ni naklonjeno prireditvam na prostem tako, da smo do zadnjega vztrajali pri odločitvi, da LIKOF bo. Kljub rosenju smo zagnali kolesja vseh prikazov in lahko rečem, da nam je uspelo speljati prireditev, tako kot smo jo načrtovali. Ohlajeno ozračje je pripomoglo, da je bilo vzdušje prijetno in je izvabilo vseeno lepo število obiskovalcev. Vsekakor pa bi si jih želeli še več.”, je povedala Nives Brezovnik, področna svetovalka za načrtovanje in trženje na Zavodu za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec