Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Leto sprememb v šmarski knjižnici: novega direktorja bo dokončno imenoval novi Svet zavoda


V javnem zavodu Knjižnica Šmarje pri Jelšah je 2018 leto pomembnih kadrovskih sprememb, pa tudi visokega jubileja.

Vzporedno s 40-letnico izgradnje Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah se bo upokojil dolgoletni direktor Jože Čakš. Njegovo mesto bo, kot vse kaže, zasedel domačin dr. Marko Samec, o katerem se morajo izreči še v partnerskih občinah, kjer ima šmarska knjižnica zunanje enote.

Samca bo formalno imenoval novi Svet zavoda, saj je prejšnji sestavi v sredo potekel petletni mandat. V novem svetu bosta sedela predstavnika Občine Monika Čakš in Nac Šilec, predstavnici zaposlenih  Mateja Žagar in Vlasta Kramperšek – Šuc ter predstavnica uporabnikov knjižnice Mimica Kidrič.

Imenovanje Dr. Marka Samca na mesto direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah je zgolj še formalnost (vir foto: samino.org
Imenovanje dr. Marka Samca na mesto direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah je zgolj še formalnost (vir foto: samino.org

Najpomembnejša naloga poslavljajoče se ekipe Sveta zavoda, ki ga je vodila Polona Cvikl, je bil nedvomno izbor novega direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah, saj se Jože Čakš, dolgoletni vodja institucionalne kulturne dejavnosti v Šmarju pri Jelšah, letos odpravlja v pokoj. K hitrem izboru so svet zavoda priganjali s strani občine ustanoviteljice, ki je zaradi spora okrog dopustnega trajanja Čakševega mandata zamenjavo na čelu knjižnice želela kar se da pospešiti.

A svet zavoda si je kljub županovim pritiskom po pospešitvi izbora vzel nekaj več časa za tehten razmislek in umirjeno izpeljavo postopkov. V začetku julija so med dvema kandidatoma izbrali doktorja s področja gradbeništva in človeka z večletnimi izkušnjami na področju kulture in umetnosti, Šmarčana dr. Marka Samca, ki se je članom sveta zdel primernejši kandidat od  mag. Klaudije Redenšek iz Rogaške Slatine. Samca je nato soglasno potrdil še šmarski občinski svet, pred dokončnim imenovanjem pa morajo svoje (neobvezujoče) mnenje podati še občinski sveti občin Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, kjer ima šmarska knjižnica enote.

Če do 9. septembra mnenj s strani naštetih občin ne bo, se bo smatralo, da so ta pozitivna in novi sestavi sveta zavoda bo ostala naloga, da Samca dokončno imenuje za novega direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Ali bo na novinca padla tudi organizacija velikega jubilejnega praznovanja ob 40. obletnici izgradnje šmarskega kulturnega doma, je sicer še odprto vprašanje, saj ni povsem jasno, koliko se bodo postopki še zavlekli in kdaj bo Samec zaključil z obstoječimi službenimi obveznostmi. S kreativnimi projekti s področja umetnosti, kulture in vizualizacije se Samec sicer ukvarja kot direktor svojega podjetja SAMINO d.o.o..

Fotografija Šmarja pri Jelšah iz leta 1970, ko je na mestu sedanjega Kulturnega doma zevala še velika travnata luknja (vir foto: arhiv JZ KD Knjižnica Šmarje pri Jelšah)
Fotografija Šmarja pri Jelšah iz leta 1970, ko je na mestu sedanjega Kulturnega doma zevala še velika travnata luknja (vir foto: arhiv JZ KD Knjižnica Šmarje pri Jelšah)
30. novembra velik praznik za šmarsko kulturo
Vozni park pomembnih Šmarčanov, parkiran pred objektom današnjega Vialli bara (foto: arhiv JZ Knjižnica Šmarje)
Vozni park pomembnih Šmarčanov, parkiran pred objektom današnjega Vialli puba (foto: arhiv JZ Knjižnica Šmarje)

Rušilni potres na Kozjanskem 20. junija 1974 je pustil posledice tudi na takratnih hramih kulture v trgu Šmarje pri Jelšah – v manjši knjižnici v stavbi, kjer sta danes tekstilna trgovina in Anatel ter gledališki dvorani v gostilni Habjan (današnjem Šmarskem hramu).

Zato je bila sprejeta odločitev za izgradnjo novega, sodobnega kulturnega doma ter v ta namen uveden občinski samoprispevek. Nekaj denarja je prišlo še iz republiških kulturnih sredstev ter iz fonda popotresne prenove.

Tako so v Šmarju pri Jelšah 29. novembra 1978 ponosno odprli povsem novi Kulturni dom, v katerega se  je, ob gledališki in kino dvorani preselila tudi šmarska knjižnica in (takrat še) domači Radio Šmarje pri Jelšah. Za otvoritev je domače kulturno društvo, KD Anton Aškerc, odigralo gledališko predstavo Bratka Krefta, Celjski grofje.

Ob otvoritvi novega Kulturnega doma je domače društvo KD Anton Aškerc odigralo gledališko igro Celjski grofje (vir foto: arhiv JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah)
Ob otvoritvi novega Kulturnega doma je domače društvo KD Anton Aškerc odigralo gledališko igro Celjski grofje (vir foto: arhiv JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah)

 

Do leta 2003 je s Kulturnim domom upravljala Krajevna skupnost Šmarje pri Jelšah, nato pa je šmarski hram kulture tudi uradno prešel pod Javni zavod Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Ta v kulturnih krogih daleč naokrog uživa velik sloves.

Z otvoritve KD Šmarje pri Jelšah - Naslovnica Novega tednika z dne 14. 12. 1978
Z otvoritve KD Šmarje pri Jelšah – Naslovnica Novega tednika z dne 14. 12. 1978

R. Č.