Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kam na morje? Če niste za Hrvaško, to so skriti biseri Balkana, ki so obenem še precej cenejši


Že leta hodite na morje na eno in isto Hrvaško plažo? Če bi vedeli, da obstajajo čudovite destinacije Balkana, bi morda zapustili cono udobja in vsakoletno družinsko tradicijo dopustovanja na Hrvaškem zamenjali za dogodivščine na kateri izmed teh ugodnih destinacij, ki ponujajo več kot se zdi na prvi pogeld.

Za vas smo poiskali nekaj atraktivnih, a hkrati turistično ne tako obleganih lokacij. Preverili smo cene nastanitve v treh državah za štiričlansko družino na Trivagu, Airbnbju in Bookingu, dodali pa še cene življenjskih potrebščin in obrokov v restavracijah.  

V last minute predlogih danes predstavljamo Grčijo, Črno Goro in Albanijo. Medtem ko je prva že dolgo priljubljena turistična destinacija, v drugih dveh turizem še pridobiva na pomenu.

V primerjavi s Hrvaško, kjer cene počitnic rastejo, se vse tri lahko pohvalijo s precej nižjimi (v povprečju vsaj 30%) cenami nastanitve, hrane in aktivnosti kot za primerljive storitve na Hrvaškem. Še največji strošek je navadno potovanje do izbrane države.

Hkrati vse tri poleg čudovitih plaž ponujajo mnoge naravne danosti, združevanje morja in hribolazenja, bogate kulture in arhitekture, številne športne aktivnosti in gostoljubne domačine.

Grčija

Država z bogato zgodovino, kulturo, gostoljubnostjo, okusno hrano in čudovitimi plažami, je med hiti poletja.

Med miti, legendami, svetišči in templji se poleti sprehajajo množice turistov. Na skoraj 14 tisoč kilometrih obale pa je najti tudi skrite, mnogo manj obljudene kotičke kot je na primer plaža Afales na Itaki, kjer je Odisej zaključil svoje popotovanje, plaža Ammos na sosednjem otoku Kefalonija, Sejšelih otoka Ikarija in mnoge druge. Hkrati pa otoku ponujajo tudi bolj zelene kotičke z rekami, slapovi in drugimi naravnimi danostmi.

Embed from Getty Images

Črna Gora

Središče turizma je eno najstarejših naselij na jadranski obali – Budva, poznana po peščenih plažah, pestrem nočnem življenju in lastni arhitekturi. Za najlepši zaliv velja Boko Kotorska pod varstvom Unesca, ki je tudi najjužnejši fjord v Evropi.

Poleg tega črnogorska obala v zaledju skriva mnoge naravne bisere; Črno in Skadarsko jezero, oba sredi nacionalnih parkov, najbolj znan med petimi nacionalnimi parki v državi je nacionalni park Lovčen z znanim mavzolejem, kanjon reke Tare (najgloblji kanjon v Evropi), reko Bojano – edino reko v Evropi, ki teče tako navzgor kot navzdol … Pokrajina je primerna tudi za ljubitelje športnih podvigov (raft, zip line, pohodi …). Stran od množičnega turizma se lahko odpravite na primer na plažo Murici na Skadarskem jezeru ali na plažo Przno med Budvo in Kotorskim zalivom.

Embed from Getty Images

Albanija

Albanija je še vedno manj znana med turisti, četudi zaradi lepote plaž, antičnih zapuščin in vse pestrejše ponudbe močno pridobiva na pomenu. Velja za do sedaj skriti turistični zaklad Evrope.

Medtem ko letoviška mesta (npr. Drač, Saranda, Vlora …) ponujajo luksuzne obmorske hotele, si v državi velja ogledati še barvito glavno mesto Tirano, otomansko mesto Gjirokastër, narodne parke, jezera … Bolj odročnih in manj obljudenih plaž je še nekaj, npr. Drymades, Borsh, Himara, Gjipe ali Ksamil.
Embed from Getty Images

Pa cene?

V Črni Gori boste za povpreče apartma s tremi zvezdicami za štiričlansko družino odšteli med 30 in 100 evri na noč. Zelo poceni pa je hrana. Obrok v restavraciji navadno stane od 3-6 evrov, cene v trgovinah pa so nekje 30-60% nižje kot pri nas.

Še cenejša od Črne Gore  je Albanija. Tam boste za nočitev v apartmaju 3 *** odšteli od 20 pa do 60 evrov. Hrana v trgovinah stane približno 30 % manj kot doma, v lokalnih restavracijah pa lahko kosilo ali večerjo naročite za okrog 11 evrov.

V Grčiji so turistične nastanitve od vseh treh držav najdražje – opisna nastanitev vas bo stala med 55 in 150 evri, prehranjevanje v restavracijah med 8 in 30 evri na obrok, diskonten cene pa so okrog 10% cenejše kot v Sloveniji.

Članek je bil v originalu objavljen na informativnem spletnem portalu Domovina.je

 

flosfest-klik