Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Deveti slatn’ski legendi: 99-letna Ela Krumpak in posthumno dr. Boris Kidrič


V Rogaški Slatini so na tamkajšnji Evropski ploščadi devetič doslej izpeljali prireditev Slatn’ska legenda. 

ela_krumpak_frizerkaPo nekaj letih premora, ko je projekt voidl Janez Juneger, ga je prevzel Franc Vukovič – Pico v soorganizaciji s Kristijanom Blažunom in Nanijem Poljancem.

Ključ izbora vsakoletne legende je, da izberejo osebo, ki je na nek način obeležila Rogaško Slatinino v času svojega življenja in ni bila nagrajevana s strani ostalih institucij.

Za letošnjo legendo je bila proglašena Gabriela Ela Krumpak, 99-letna čila gospa bistrih misli, ki je v svoji frizerski karieri izučila preko 60 frizerk in frizerjev.

Zaradi izgube dveh mož ji ni bilo ravno postlano, a ni izgubila optimizma, sedaj pa se lahko pohvali s tremi otroki, petimi vnuki, sedmimi pravniki in dvama prapravnukoma. 

Že nekaj let zapored organizatorji izberejo tudi posthumno legendo Rogaške Slatine.

Boris Kidrič še zadnjič v Rogaški Slatini ob odkritju spomenika padlim borcem in žrtvam fašističnega terorja, 1952.
Boris Kidrič še zadnjič v Rogaški Slatini ob odkritju spomenika padlim borcem in žrtvam fašističnega terorja, 1952.

Tokrat je bilo odločeno, da ta naziv prejme Boris Kidrič. Znan slovenski revolucionar, ki je bil zelo navezan na Rogaško Slatino, in predvsem gospodarstvenik v najtežjih začetkih po končani drugi svetovni vojni. Močno je vplival, da je steklarna Rogaška nemoteno delovala naprej, kajti velika možnost je bila, da bi jo zaprli. Naziv je simbolno prevzela Borisova hči, dr. Marjetka Kidrič.

Za vsakega posebej so mojstri steklarji izdelali posebno kristalno ploščo z napisom imena, ki bo krasila steno Slat’nskih legend pri Cental Cafeju v središču Rogaške Slatine.

Tokrat so organizatorji izjemoma nagradili dva zvesta gosta Rogaške Slatine: Dušanko in Miloša Kosmača iz Koprive na Krasu, ki sta tokrat s celo družino Rogaško Slatino obiskala stotič. Prejela sta posebno priznanje in nagrado, vikend paket med božičnimi prazniki v Grand hotelu Rogaška, kamor se večkrat leto rada vračata.

Četrto leto zapored organizatorji priredijo tudi kuhanje “Slat’nskega piskra”. Tokrat se je kulinaričnega tekmovanja udeležilo sedem ekip, zmagala pa je ekipa “Stritarjeva republika”. Največja posebnost recepta je, da se kuha z mineralno naravno vodo Tempel. Z nakuhanim so na koncu postregli obiskovalcem.

slatinska_legenda_2018_kuharji

Te so v kulturnem delu programa zabavali številni glasbeniki in plesalci: Slat’nski BigBand, plesna skupina Kuš’ni me, tolkalna skupina Stick Control in Tilin Romanesco Band.

Kljub več deževnim dnevom zapored, so imeli organizatorji srečo, saj je bila vsa sobota lepa. Morda je bilo nekaj manj obiskovalcev zaradi nogometne tekme, a so bili zato vsi navzoči še toliko bolj razigrani in se veselili do poznega večera. 

*foto: Matic Javornik in arhiv Ljudskega muzeja Rogaška Slatina