Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

11 mladih vstopilo v svet programiranja


Prejšnji teden je 11 mladih tri dni spoznavalo pravila programiranja, način dela in razmišljanja programerjev. Učili so se programskega jezika Java. Več kot pol udeležencev tečaja se je prvič lotila programiranja. Popolni začetniki so se naučili osnov in se vsak dan lotili pisanja zahtevnejših programov, končali so s programi za vnašanje podatkov ipd.

Tečaj je izvajala zagnana in mlada ekipa (Luka Srbič, Jernej Pevec, Ivan Srbič in Matic Pilko) združena pod imenom Bodi programer v sodelovanju z Mladinskim centrom Šentjur.

Programirali industrijskega robota

programiranje-sentjur3V času tečaja so udeleženci brezplačnega izobraževanja izvedeli še o priložnostih, ki jih za industrijo in domove prinaša robotizacija.

Daniel Turibaka iz šentjurskega podjetja Roboteh je razložil smer razvoja robotike, kdo so programerji robotov in kako se upravlja z roboti ter kaj robotizacija prinaša za industrijo in zaposlene.

Tečajniki pa so z njegovo pomočjo programirali robota, da je samostojno izvajal gibe, čakal na signale in dajal signale za opravljeno nalogo.

Predavatelji predstavili tehnologijo in poklicne priložnosti

Na predavanju Žana Magerla, študent na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, so izvedeli osnove delovanja tehnologije veriženja blokov (blockchain). To tehnologijo, ki omogoča dvig varnosti podatkov najbolj poznamo in povezujemo s kriptovalutami, ki se povečini opirajo na blockchain.

programiranje-sentjurNejc Konjevič, programer, podjetnik in mentor je mladim predstavil delo programerja in predvsem smer razvoja poklica programerja v prihodnosti ter zakaj je dobro imeti vsaj osnovno programersko znanje na različnih delovnih mestih, da si olajšamo delo. Poudaril je tudi, da bodo v naslednjih letih najbolj iskani tisti programerji, ki bodo upravljali z bazami podatkov.

Kaj je umetna inteligenca, kakšne prednosti prinaša pa je predaval Ivan Srbič, študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki je poudaril da že danes veliko uporabljamo storitve, ki jih za večja tehnološka podjetja izvaja umetna inteligenca, le da se tega ne zavedamo. Umetna inteligenca pa je gonilo četrte industrijske revolucije, ki se je začela že pred več kot desetletjem.

Kakovostno izvedbo 3-dnevnega tečaja je omogočilo podjetje Roboteh, Ahac d.o.o. in picerija Osmica Šentjur pa so poskrbeli za polne želodčke in prijetno vzdušje med mladimi.

programiranje-sentjur1

rokovo-poletje-2018-klik