Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V 12 občinah na Celjskem na varno spravili dobrih 24 ton nevarnih odpadkov. Šentjur zmagovalec akcije


nevarni-odpadki-akcija-majV 12 občinah na Celjskem je družba Simbio v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na varno spravila dobrih 24 ton nevarnih odpadkov.

Največ so jih v času akcije oddali v Šentjurju, najmanj pa na Dobrni.

Šentjurčani so prispevali k celotni količini več kot četrtino vseh zbranih odpadkov, to je 6.348 kg, v skoraj 10-krat manjši občini Dobrni pa so zbrali 345 kg.

nevarni-braslovce-rakovlje-tt-2V nasprotju s preteklimi leti, ko je po teži prevladovala odpadna električna in elektronska oprema (OEEO), je bilo tokrat zbranih največ premazov, lepil in smol, ki vsebujejo nevarne snovi, skupaj kar 3.966 kg. Največ tovrstnih odpadkov so prinesli k premičnemu zabojniku Celjani (1.205 kg).

Drugo največjo količino so predstavljala motorna olja (3.885 kg) ter jedilna olja in maščobe (3.884 kg).

Zbrana količina OEEO, kamor med drugim sodijo telefoni, sesalniki, likalniki, opekači, tipkovnice in monitorji, je bila 3.345 kg, kar je občutno manj kot lani, ko jih je zbranih kar 19 ton.

Veliko je tudi zavrženih čistil (842 kg), pesticidov (650 kg), baterij (623 kg), topil (550 kg), prišil (550 kg) in zdravil (446 kg).

Vse te nevarne odpadke bo Smbio predal specializirani organizaciji, registrirani za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nova akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo ponovno jeseni, do takrat pa lahko občani nevarne odpadke iz gospodinjstev pripeljejo v zbirne centre izvajalca javne službe.

Poleg tega lahko odpadne baterije ali akumulatorje prepustijo distributerjem (trgovinam) in proizvajalcem le-teh, zdravila lekarnam, električno in elektronsko opremo pa prepustijo ob nakupu nove na prodajnem mestu (v primeru enakovrednega izdelka).

Razpredelnico z vsemi zbranimi količinami nevarnih odpadkov po občinah najdete TUKAJ (klik)