Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uspela prva furmanska konjenica


Člani Konjerejskega društva Šentjur so prvič doslej organizirali furmansko konjenico. Pri njej so se jim pridružili tudi člani iz prijateljskih društev iz Vrha nad Laškim, Šmarja, Svetega Štefana, Špitaliča, Virštanja in ljubitelji konj iz Višnje gore.

furmanska_konjenica_maj_2018_cestaZbrali so se na Kozjanski domačiji v Dobju in krenili po čudoviti pokrajini. Med drugim so se ustavili pri Gučekovih, kjer so jih pogostili s pijačo.

Konjeniki so jo nato mahnili na Bohor, z vpregami pa smo nadaljevali proti Planinski vasi skozi Loke, na kmetiji Brilej so jim njihove žene pripravile malico, in nadaljevali proti Jelcam, skozi Slatino, Presečno, v Repužu pa so se ustavili na kmetiji Salobir, kjer so dobili forajt, iz grl pa se je razlegala domača pesem ob spremljavi harmonik.

furmanska_konjenica_maj_2018_med_hisamiZadovoljni in veseli, da je šlo vse po sreči, so se furmani in konjeniki spet zbrali na Kozjanski domačiji in se ob domači pesmi še veselili.

Ko so udeleženci dali na varno svoje konjiče se je srečanje nadaljevalo z dobro voljo, ob zvokih harmonike se je pesem razlegala v prijeten majski večer. Počastili so tudi 80. rojstni dan dolgoletnega člana Ivana Tovornika.

Za prvo organizacijo konjenice so bili s številom udeležencev, ki jih je bilo okoli 40, zadovoljni. Za naslednjo izvedbo si želijo, da se jim pridružijo tudi tisti, ki so jih letos pogrešali.

furmanska_konjenica_maj_2018_travnikPobuda za konjenico je bila sprejeta v okviru zastavljenega programa dejavnosti v društvu, ki zajema aktivnosti širšega vključevanja društev na celjskem območju. Uspeh se je pokazal tudi pri organizaciji lanske razstave hladnokrvnih rodovniških konj v Šentjurju, ki je bila odmevna v širšem slovenskem prostoru. V društvu svoje aktivnosti usmerjajo v izboljšanje kakovosti reje slovenskega hladnokrvnega konja in ohranjanju furmanske tradicije na Kozjanskem. Ena od usmeritev je tudi skrb za družabnost, kar med drugim predstavljajo strokovne ekskurzije, konjeniški pohodi ter furmanske in jahalne konjenice.

*foto: KDŠ

prijateljsko-kolesarjenje-sotla-klik