Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

LU Rogaška Slatina zaključila z letošnjo UTŽO (foto, video)


Pri Ljudski univerzi Rogaška Slatina so s sklepno prireditvijo končali letošnje študijsko leto Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Direktorica, Lidija Sovinc, je v nagovoru številnim udeležencem poudarila: »Hvala vam za znanje, za spretnosti, bogate izkušnje in sanje, ki jih delite z nami. S tem nam pomagate uresničevati poslanstvo vseživljenjskega učenja.«

Šolsko leto, ki se zaključuje, je za LURS, ki je bila ustanovljena leta 1959, ocenila kot za zelo uspešno. V 12 različnih srednješolskih programov imajo vpisanih več kot 100 udeležencev. Izvajajo osnovno šolo za odrasle, sodelujejo v nacionalnih in mednarodnih projektih. Prijavljajo se na razpise na petih različnih ministrstvih. Pohvalijo se lahko, da jih zaradi njihove kakovosti in predanosti mnogi želijo za partnerje pri projektih.

Podobno je ugotavljal slatinski župan, mag. Branko Kidrič: “LURS podrobneje poznam preko njihovega mednarodnega sodelovanja oz. uspešnosti na različnih razpisih, od koder pridobivajo znanje, izkušnje in prepotreben denar za svoje dejavnosti. Mnogim v regiji, Sloveniji in tudi tujini so lahko za vzor.”

utzo_rogaska_zakljucek_2018_kombi2

Župan je na dušo popihal tudi prisotnemu ministru za gospodarstvo v odhodu, Zdravku Počivalšku, ki je podpiral mnoge projekte na tem koncu Slovenije. »Če bi imeli take ljudi na pravih mestih, bi se dalo za naše območje tudi v prihodnje marsikaj narediti.«

Malce je polaskal tudi udeležencem UTŽO: »Malce me bega občutek, kdo vse znova hodi v šolo. Ko pogledam 19 programov oz. delavnic, ki so se znotraj univerze odvijali, se sam najdem vsaj v treh. Upam, da bom imel v kasnejšem obdobju kaj časa za katero od dejavnosti.«

Kot “prijetno presenečenje”, kot so ga najavili, je Počivalšek izpostavil pomen generacije v jeseni življenja: »Vaše izkušnje so veliko vredne in prav je, da jih sedaj delite z drugimi. V naši državi bomo morali v bodoče izkoristiti znanje starejših in jih prenesti na mlajše. Vsakdo, ki je delal bi moral imeti dostojno življenje. Tu nastopi država, ki ima pogoje, da te zadeve izboljša.” Glede našega območja je omenil projekt Vonarsko jezero, ki ga je skupaj z županom Kidričem začel pred poldrugim desetletjem, in je sedaj vedno bližje uresničitvi. Glede volitev je dejal, da se vsi volitev udeležijo v čimvečjem številu in k tem nagovorijo tudi mlade, da prevzamejo odgovornost za svojo usodo.

Udeleženci nekaterih dejavnosti UTŽO so se predstavili tudi na odru:

Najprej smo videli pevsko točko tečaja angleščine izvajajo kar v štirih skupinah.

Sledil je nastop plesne skupine, ki vadi pod vodstvom mentorice Marte Pelko, in je zaplesala tango, kasneje pa še kavbojski ples.

Jože Ogris je s svojo skupino predstavil vadbo qi gonga, sproščanje pa je izvedla kar vsa dvorana, vključno z visokimi gosti.

Edita Mlakar je kot udeleženka študijskega krožka Potovanje k sebi  – domov predstavila, kako se je skupina pod vodstvom mentorice Katje Valenčak naučila sprejemanja, razumevanja in odpuščanja ter kako biti boljši človek.

Ena najdejavnejših ekip je skupina nordijske hoje, ki združuje 18 članov in redno osvaja razgledišča okoli Rogaške Slatine.

Nemška skupina je pripovedovala o pomenu pesmi Lili Marlen in jo tudi zapela.

Ena zanimivejših točk je bila modna revija udeleženk študijskih krožkov Ročna dela in Šivalnica, na koncu pa so zapele članice pevske skupine UTŽO.

Po koncu programa so se udeleženci z organiziranim prevozom odpravili na piknik na Boč.

utzo_rogaska_zakljucek_2018_kombi3

bR