Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Enotedenski poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in dvotedenski nad kolesarji


Do konca tega tedna bo v večini evropskih držav, med njimi tudi v Sloveniji, evropsko usklajen nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

Namen t. i. akcije Truck & Bus je zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov pri prevozu tovora ter potnikov.

Policisti bodo preverjali spoštovanje cestnoprometnih pravil, pozorni pa bodo predvsem na kršitve, ki so povezane s trajanjem vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami (tahografi) in tehnično brezhibnostjo vozil.

Preverjali bomo tudi, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, kar lahko vpliva na zmanjšano zbranost med vožnjo, in ali so pripeti z varnostnim pasom. Kontrolirali bodo še ustreznost listin, pozornost pa bo namenjena tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

§

V času do 27. maja bodo policisti v naslednjih dveh tednih izvajali poostren nadzor in preverjali, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometna pravila.

Pozorni bodo predvsem na vožnjo po pravi smeri kolesarske steze in vožnjo v rdečo luč, pa tudi na upoštevanje pravil vožnje, vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo zaščitnih sredstev, kot so kolesarske čelade, izsiljevanje prednosti itd. Prav tako bomo preverjali uporabo mobitela, ki je lahko med vožnjo s kolesom zelo nevarna, in tudi odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo in izsiljevanjem prednosti ogrožajo kolesarje.