Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Desetletje šentjurske Spominčice


Spominčica Šentjur – Združenje zahodnoštajerske pokrajine za pomoč pri demenci je pred dnevi s prireditvijo v Domu starejših Šentjur obeležila 10 let delovanja.

Združenje je bilo leta 2008 ustavljeno na pobudo dr. Aleša Kogoja, prva predsednica je bila dr. Zlatka Felc, sedaj društvo s 152 člani (55 iz šentjurske občine) deluje pod vodstvom predsednice Mojce Stopar, ki je poudarila glavne cilje društva.

Ti ostajajo čim boljša kakovost življenja ljudi z demenco in njihovih članov, boljša informiranost o zgodnjih znakih bolezni v javnosti, ter čim bolj strokovno in uspešno delo. Ugotoviti je namreč treba, da tudi v Občini Šentjur narašča število starejših od 65 let, s tem pa tudi obolevnost za demenco, zato, je izpostavil župan mag. Marko Diaci, občina sofinancira delovanje društva in njihove programe. Kot je povedal župan, je skrb za najbolj ranljive ena pomembnejših nalog.

Za seboj imajo v društvu kar nekaj projektov, na katere so zelo ponosni, med drugim so izdali poučno publikacijo z naslovom Babi postaja čudna, vse pozabi, v letu 2013 kot prva v državi pričela delovati Skupina za oblikovanje Šentjurja osebam z demenco prijaznega kraja, do letos pa je posledično Varna točka za starejše v Šentjurju pridobilo 10 ustanov.

Sodelujejo tudi v projektu Živeti z demeco in Demnca med nami, pri čimer se povezujejo z domovi starejših. Veliko pa je tudi predavanj in predstavitev.

Na slovesnosti ob 10-letnici sta zbrane poleg župana in predsednice nagovorili še Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorferter Janja Romih iz ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, pa tudi direktorica Doma starejših Šentjur, ki društvu nudi prostore, Vesna Vodišek Razboršek. Nastopili so otroci Vrtca Šentjur, mladi glasbeniki Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur ter plesna skupina Sončnice, ki deluje v okviru društva bolnikov z osteoporozo v Celju.