Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jože Čakš od župana Šketa zahteva javni preklic trditve, da knjižnico vodi nezakonito


knjiznica-kulturni-dom-smarje“Pozivam vas, da svojo trditev dokažete s pravnimi dokazi, ali jo javno prekličete” se je na javne obtožbe župana Občine Šmarje pri Jelšah Stanka Šketa, da je na funkcijo vršilca dolžnosti JZ Knjižnice Šmarje zaposlen nezakonito, odzval Jože Čakš. 

Na podlagi dopisa Ministrstva za javno upravo in pravnega mnenja odvetnice Združenja knjižnic Slovenije je namreč prepričan, da je bilo njegovo imenovanje za vršilca dolžnosti zakonito, županova trditev pa je zanj, za zavod in svet zavoda “velika ter huda obtožba, ki ne temelji na pravnih dejstvih”.

Tako meni tudi Svet zavoda JZ Knjižnica Šmarje, ki je župana seznanil o pravnih podlagah za svojo odločitev, da Jožeta Čakša imenuje za v. d. do izbora novega direktorja.

Mnenje pristojnega ministrstva, odvetnice Združenja knjižni Slovenije Helene Neudauer ter potrditev vpisa Čakša kot zakonitega zastopnika zavoda v sodnem registru na Registrskem sodišču v Celju dokazujejo, da je bilo imenovanje zakonito, so prepričani tako v Svetu zavoda kot tudi vršilec dolžnosti direktorja JZ Knjižnica Šmarje Jože Čakš.

Obenem Čakš, opozarja, da tudi pravno mnenje, ki so ga pridobili na Občini, ne presoja zakonitosti njegovega imenovanja: “Odvetniška družba, ki zastopa Občino Šmarje pri Jelšah, je zapisala, da mora svet zavoda imenovati v. d. direktorja. Nikjer niso zapisali, da to ne more biti Jožef Čakš,” v izjavi za javnost navaja Čakš ter dodaja, da je v skladu z Odlokom o ustanovitvi strokovni delavec knjižnice, kar pomeni, da izpolnjuje pogoje za imenovanje za v. d..

Jože Čakš: “Občino Šmarje pri Jelšah sem zato pozval, da trditev dokažejo s pravnimi dokazi ali jo javno prekličejo, saj je ta trditev zame, za naš zavod in svet zavoda velika ter huda obtožba, ki ne temelji na pravnih dejstvih! Predvsem pa je to žalitev mojega imena in naredil bom vse, da zaščitim svoje ime in funkcijo, ki jo opravljam.”

Svet zavoda knjižnice županu: Novega direktorja ne moremo imenovati takoj, ampak moramo slediti predpisanim postopkom

Po ponovni pridobitvi pravnega mnenja s strani odvetnice Združenja občin Slovenije je Svet zavoda županu Šketu poslal odgovor na njegove pozive po “imenovanju direktorja, ki bo mandat nastopil takoj” in na trditev, da so Čakša za vršilca dolžnosti imenovali nezakonito.

Kot pravijo, je postopek imenovanja novega direktorja JZ Knjižnice Šmarje pri Jelšah v teku, vendar morajo pri tem upoštevati vse faze postopka, kot jih predpisuje zakonodaja. Ta med drugim zahteva tudi pridobitev soglasja šmarskega občinskega sveta ter še mnenja občin Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, kjer ima šmarska knjižnica oddelke. To bodo storili takoj po opravljeni izbiri med prijavljenimi kandidati, postopek katere poteka.

“Glede na navedeno vašemu predlogu, naj svet zavoda na podlagi že izvedenega razpisa imenuje direktorja, ki bo mandat nastopil takoj, ob spoštovanju veljavne zakonodaje ni mogoče slediti,” opozarjajo v Svetu zavoda JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Prav tako pa na trditve, da je  sedanji vršilec dolžnosti direktorja od 1.1.2018 zaposlen nezakonito, v širši obrazložitvi odgovarjajo, da je nova
pogodba o zaposlitvi sklenjena v letu 2018 pod pogoji in način, kot jo določa (v letu 2018) veljavna zakonodaja, pravilnost takšnega postopanja pa je smiselno razvidna tudi iz  pojasnila Ministrstva za javno upravo iz 20. decembra 2017.

Spomnimo, šmarski župan Stanko Šket je letos v treh dopisih Svetu zavoda JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah zahteval takojšnjo izvedbo razpisa za direktorja šmarske knjižnice, saj meni, da je Čakševo imenovanje za vršilca dolžnosti nezakonito. V izjavi za javnost pa ob navedenem med vrsticami izrazil še nezadovoljstvo, da postopki za zamenjavo Čakša na čelu knjižnice ne potekajo hitreje.

Razpis za novega direktorja Knjižnice Šmarje pri Jelšah je sicer potekel 30. marca in trenutno tečejo izbirni postopki.

R. Č.