Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potek stavke v šolah in vrtcih na območju KiO: koliko jih je stavkalo in koliko otrok je prišlo


Včeraj je potekala že druga letošnja splošna stavka vzgoje in izobraževanja, ki jo je organiziral Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Na ravni celotne Slovenije se je stavki pridružilo 36.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Shodi so potekali na 11 lokacijah po Sloveniji. Na njih naj bi se zbralo okoli 12.000 stavkajočih. Tudi v Celju se je zbralo okoli 1.500 protestnikov.

Na Kozjansko.info smo preverili, koliko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je dejansko stavkalo, koliko se jih je udeležilo protestov ter koliko otrok so starši pripeljali v stavkajoče vrtce in šole na območju Kozjanskega in Obsotelja.

Po rezultatih naše ankete bralci Kozjansko.info stavke ne podpirajo.

Danes je glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj že napovedal nov protestni shod, ki naj bi se zgodil 17. aprila pred vlado, parlamentom in sedeži koalicijskih strank. A po včerajšnjem presenetljivem odstopu predsednika vlade dr. Mira Cerarja nadaljnji ukrepi sindikata SVIZ ostajajo v zraku.

Stavki so se priključile vse šole in vrtci z območja Kozjanskega in Obsotelja, razen vrtec Šentjur, ki je vključen v sindikat VIR. V šolah in vrtcih (z vsemi enotami in podružnicami), kjer je bila izglasovana stavka, je:

  • na delovnem mestu stavkalo skupno 165 učiteljev/vzgojiteljev (342 ob prvi stavki 14. 2. 2018)
  • na shod je šlo 121 učiteljev/vzgojiteljev (138 ob prvi stavki 14. 2. 2018 – shod je bil organiziran samo v Ljubljani)
  • 59 učitejev/vzgojiteljev pa se stavki ni pridružilo (85 ob prvi stavki 14. 2. 2018).

Skupaj je v šolah in vrtcih na območju KiO zaposlenih 345 strokovnih delavcev (podatki so še nepopolni, saj informacije nekaterih šol/vrtcev še čakamo).

V vrtce in šole so starši skupaj pripeljali 28 otrok (60 otrok ob prvi stavki 14. 2. 2018).

Spodaj si oglejte natančnejše podatke po posameznih šolah/vrtcih. Vsi podatki še niso popolni saj 8 šol/vrtcev še ni posredovalo informacij.

Osnovne šole in vrtci, ki so se 14. 3. 2018 pridružili stavki, zaradi česar na ta dan na šoli/v vrtcu niso izvajali vzgojno-izobraževalnega programa, so pa vseeno zagotavljali varstvo in prehrano za “izjemno nujne primere”:

Osnovne šole: 

  • Osnovna šola Bistrica ob Sotli in enota vrtec Pikapolonica (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)
  • Osnovna šola in vrtec Dobje (število otrok, ki so bili v varstvu: 8 (vrtec), število nestavkajočih učiteljev: 0, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 22, število udeleženih na shodu: 10, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 32)
  • Osnovna šola Slivnica pri Celju (število otrok, ki so bili v varstvu: 0, število nestavkajočih učiteljev: 3, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 36, število udeleženih na shodu: 10, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 49)
  • Osnovna šola in vrtec Kozje (število otrok, ki so bili v varstvu: 0, število nestavkajočih učiteljev: 0, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 12, število udeleženih na shodu: 15, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 27)
  • Osnovna šola in vrtec Podčetrtek (število otrok, ki so bili v varstvu: 16, število nestavkajočih učiteljev: 9, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 19, število udeleženih na shodu: 24, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 52)
  • I OŠ Rogaška Slatina (število otrok, ki so bili v varstvu: 0, število nestavkajočih učiteljev: 19, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 26, število udeleženih na shodu: 10, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 55)
  • II OŠ Rogaška Slatina (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)
  • Osnovna šola Hruševec Šentjur (število otrok, ki so bili v varstvu: 1, število nestavkajočih učiteljev: 5 (šola v naravi/bolniška odsotnost), število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 9, število udeleženih na shodu: 28, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 42)
  • Osnovna šola Blaža Kocena Ponikva (število otrok, ki so bili v varstvu: 0, število nestavkajočih učiteljev: 11, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 23, število udeleženih na shodu: 1, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 35)
  • Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur in podružnica Blagovna (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)
  • OŠ Šmarje pri Jelšah (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)
  • Osnovna šola Planina pri Sevnici (število otrok, ki so bili v varstvu: 1, število nestavkajočih učiteljev: 0, število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 12, število udeleženih na shodu: 11, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 23)
  • Osnovna šola in vrtec Vitanje (število otrok, ki so bili v varstvu: 2 (vrtec), število nestavkajočih učiteljev: 12 (9 bolniško odsotnih/na dopustu), število stavkajočih učiteljev na delovnem mestu: 6, število udeleženih na shodu: 12, število vseh zaposlenih učiteljev/vzgojiteljev: 30)
  • Osnovna šola Dramlje (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)
  • Osnovna šola in vrtec Rogatec (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)

Vrtci:

  • Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)
  • Vrtec Rogaška Slatina (podatke še čakamo, dodali jih bomo naknadno)

Osnovne šole in vrtci, ki 14. 3. 2018 niso stavkali: Edina enota, ki v stavki ni sodelovala, je Vrtec Šentjur. Vključeni so namreč v sindikat VIR.

Sledi nova stavka? Bralci Kozjansko.info v anketi izražajo nasprotovanje stavki.

Sedaj sledijo nadaljnja pogajanja z vlado. Če ta ne bodo uspešna pa je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj danes že napovedal tretjo stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki naj bi se zgodila 17. aprila.

Na Kozjansko.info smo v preteklih tednih med bralci izvedli tudi anketo v kateri smo zastavili naslednje vprašanje: Podpirate stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju?

Naši bralci se v večini s stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ne strinjajo. Blizu dve tretjini bralcev, ki je oddalo svoj glas, se namreč s stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ne strinja (odgovor NE je izbralo 61 % bralcev), na drugi strani jih dobra tretjina stavko podpira (odgovor DA je izbralo 37 % bralcev), 2 % bralcev pa glede stavke nima izoblikovanega mnenja.

V naši anketi še vedno lahko sodelujete tukaj:

[yop_poll id=”25″]

B.S., foto: E.H.