Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčanka prejemnica fakultetne Prešernove nagrade


fkkt_pres_samc_nagrade_2018_54Pred dnevi je v Ljubljani potekala podelitev Prešernovih nagrad Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Med dobitniki najvišjih fakultetnih priznanj je bila tudi Šmarčanka Janja Lakner iz Cerovca.

Za svoje magistrsko delo, ki ga je izdelala pod mentorstvom izr. prof. dr. Marjana Jereba, je prejela fakultetno Prešernovo nagrado.

Že oktobra lani je prejela tudi Krkino nagrado za dodiplomske raziskovalne naloge.

Janja je magistrirala z delom z naslovom Sinteza trimetilsililnih estrov karboksilnih kislin pod reakcijskimi pogoji brez topil. V delu se je ukvarjala z uvajanjem trimetilsililne skupine v različno substituirane alifatske, aromatske in heterociklične karboksilne kisline ter aminokisline. Sintetizirala je 66 trimetilsililnih (krajše TMS) produktov, jih okarakterizirala ter pri optično aktivnih aminokislinah s predhodno zaščiteno aminsko funkcionalno skupino izmerila tudi kot zasuka polarizirane svetlobe.

Kot je poročala, je večina reakcij potekla z dobrimi do visokimi izkoristki. Kot je pojasnila, so TMS estri pomembni intermediati v organski sintezi, saj se TMS skupina zlahka odstrani že pri zelo blagih pogojih. Uvedba TMS skupine v molekule kislin poveča njihovo hlapnost, tako da prej zelo polarne in nehlapne spojine postanejo po funkcionalizaciji hlapne ter primerne za plinsko kromatografijo in masno spektrometrijo.

Janja Lakner je sicer zaposlena v podjetju AciesBio, kjer je sodelovala pri razvoju odmevnega patenta za izdelavo zdravilne učinkovine za zelo redke otroške bolezni.

Sama se o svojem navdušenju nad kemijo rada izraža hudomušno. Zase tako rada pove, da če bi izbirala, kateri element bi bila, bi najraje izbrala železo. »Ker bi me lahko klicali Ironwoman, kar se definitivno sliši bolje kot Ironman.« v šali obrazloži.

Dodaja, da je izjemno zanimivo, da jo vsi, ki jo vprašajo, kaj je po poklicu, pobarajo, če zna narediti bombo. »Resno? Kemija je še kaj drugega kot bomba. Čeprav je tudi čisto zares bomba.«

Delo na področju kemije želi nadaljevati z doktorskim študijem, pri čemer so ji vrata za nadaljnjo zaposlitev odprta tudi na sami fakulteti.

fkkt_pres_samc_nagrade_2018_154Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani so sicer minuli četrtek podelili eno univerzitetno Prešernovo nagrado in šest fakultetnih, dva zdaj že doktorja znanosti pa sta prejela nagrado Maksa Samca za izjemno doktorsko delo.

Foto: Andrej Križ