Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaposleni v šmarski knjižnici v bran svojemu direktorju Jožetu Čakšu


Ob zadnjem javnem pismu Zlatke Pilko, ki je znova dregnilo v nezaceljene rane odnosov med sedanjimi in bivšimi vodilnimi ljudmi občine Šmarje pri Jelšah, se sedaj v bran Jožetu Čakšu oglašajo tudi prav vsi zaposleni v JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Ta uživa njihovo popolno zaupanje in podporo, za pismo podpore pa so se odločili, ker “ne dovolijo blatenja svojega direktorja, njegovega dela ter kulturne ustanove, pomembne ne le za občino Šmarje pri Jelšah temveč za širše območje Kozjansko-obsoteljskega.”

Ob 40. letnici Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah si namreč želijo “dostojanstvenega zaključka zgodbe človeka, ki nas je vedno spodbujal le k dobremu.”

V prvem delu pisma podpore s svojega vidika obrazložijo zaplete okrog končanja mandata direktorja JZ Knjižnica Jožeta Čakša, ki se izteče leta 2019 in je sedaj podaljšano s statusom vršilca dolžnosti (podrobneje razloženo tukaj).

Sami, tudi na podlagi mnenja ustavnega pravnika dr. Cirila Ribičiča in številnih podobnih primerov v Sloveniji, zaupajo presoji pravnih mnenj in oceni predstojnika (sveta zavoda), kateremu so po sistemskem odgovoru Ministrstva za javno upravo prepuščeni konkretni primeri, tudi Čakšev.

A ker “ni sodnika brez tožnika,” je to javno pismo Zlatke Pilko, v katerem “ni zaslediti razlike med zaposlitvijo vezano na mandat in drugimi oblikami zaposlitev.”

In Čakš je za svoj mandat (2014-2019) pripravil podroben plan dela in izpostavil cilje, katerim sledijo vsi zaposleni. Konkretnih med njimi je res veliko; podpisniki jih naštevajo v nadaljevanju pisma (v celoti ga lahko preberete tukaj).

Kot pravijo, vsako leto pripravijo čez sedemsto, ki se jih udeleži 120 tisoč in več obiskovalcev vseh generacij. “Če bi se z ustanovitelji (Občina Šmarje pri Jelšah op. ur.) večkrat srečali na kateri od prireditev, smo prepričani, da odprtih pisem sploh ne bi potrebovali.”

In navsezadnje, če je porok uspešnega dela  ustvarjalna svoboda, dobri odnosi, podprti z odkritostjo in spoštovanjem, množični obiski dogodkov, pohvale od drugod … potem naš zavod vodi pravi direktor, poudarjajo.

Zaposleni v Knjižnici Šmarje pri Jelšah si ob 40. letnici delovanja šmarskega hrama kulture, ki bo obeležena s slavnostno akademijo, želijo “dostojanstvenega zaključka zgodbe človeka, ki nas je vedno spodbujal le k dobremu.” Obletnico si želijo praznovati v mirnem duhu, skupaj z ustanoviteljico njihovega zavoda, Občino Šmarje pri Jelšah.

*fotografija s sedanjimi zaposlenimi (podpisniki pisma) in nekaterimi upokojenimi sodelavci JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah