Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivni Kozjanskega in Obsotelja 2017: od 21. do 30. mesta


V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med tretjo deseterico najdemo pisano druščino ljudi raznovrstnih karier in poklicev, od dvojnega doktorja in profesorja, do košarkarskega trenerja in uspešnega gostinca. Pa tudi dva najvišje uvrščena novinca – inovativnega kmetovalca in podjetnika z novimi funkcijami v lokalnem okolju.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2015. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2017)
21 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1novinec

Matic Vizjak

matic-vizjak-mali

Neverjeten medijski preboj, ki ga je letos dosegel mladi kmetovalec iz Šmarja pri Jelšah, glede na njegovo življenjsko zgodbo ni presenetljiv.

V svet se je podal že takoj ob polnoletnosti. Začel je kot mornar na ladji v Singapurju, nato delal preprosta dela v portoroškem hotelu, se za kruhom in izkušnjami še enkrat podal v tujino – tokrat v Avstralijo, kjer je opravljal gostinska dela.  Po skupno devetih letih tovrstnega avanturizma se je v domače Šmarje vrnil obogaten s kopico življenjskih izkušenj, predvsem pa izvirnih idej, kako inovativno zastaviti delo na družinski kmetiji.

Ob domači proizvodnji medu se je lotil predvsem čilija v vseh mogočih variantah – tako z medenimi izdelki kot zadnjo pogruntavščino – čili vinom, s katerim prodira celo na ameriški trg.

Mediji so ga odkrili, ko si je prislužil naziv Inovativni mladi kmet leta, ki ga podeljuje Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije. Od takrat je bil izglasovan za osebnost meseca na Valu 202, v prestižnih časopisih in TV oddajah pa je postal vzor kreativnega mladega človeka, ki je v tradicionalni slovenski dejavnosti, kot je kmetijstvo, kos izzivom sodobnega časa.

22 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1+ 17

Srečko Kunst

Srečko Kunst je gostinec in lastnik gostilne Šempeter v Bistrici ob Sotli ter še enega gostinskega lokala v Krškem. Ob vrsti priznanj in ob že pridobljeni pravici za uporabo blagovne znamke Gostilna Slovenije je v letu 2017 prejel še znak Zlata ponev za prepoznano najboljše gostišče na Štajerskem.

Srečko Kunst je večkrat izpostavil, da korenine družinske gostinske dejavnosti segajo v čas njegovih staršev, zgodbo pa s posluhom, poznavanjem in pripadnostjo nadaljujejo vsi njegovi člani družine.

S šestnajstimi zaposlenimi, kar je šest več kot leto prej, je v 2016 ustvaril 885.000 evrov prihodka oz. 22.600 evrov dobička. Lanska predstavitev (40.)

23 – 7

Ivan Cajzek

ivan-cajzek

 

Gradbinec na naši lestvici, Ivan Cajzek, je s podjetjem v letu 2016 pridelal dobrih 28 milijonov evrov prihodkov iz poslovanja, kar je za 4 milijone evrov več kot leta 2015.

Ob tem pa je čisti dobiček leta 2016 v primerjavi z letom 2015 enak znaša 573.000 evrov.

V letu 2016 je podjetje zaposlovalo 89 oseb, ki se jim je v letu 2016 nekoliko povišala povprečna bruto plača, ki v tem podjetju znaša 1.908 evrov. Slednje je največ med prvo regijsko deseterico glede na prihodke iz poslovanja, a treba je vzeti v obzir, da Cajzek ne zaposluje velikega števila delavcev, temveč raje sodeluje s podizvajalci.

Septembra je Cajzek postal eden izmed članov tričlanskega upravnega odbora Cestnega podjetja Ptuj, največje gradbene družbe v Podravju. Vpleten naj bi bil tudi v posel okrog Šmarskega hrama. Temu pritrjuje dejstvo, da je prokurist v podjetju Latis d.o.o., ki je z Občino Šmarje pri Jelšah sklenilo predpogodbo za prodajo poslovnih prostorov  v Hramu, kjer ki bo novi sedež šmarske občinske uprave. Lanska uvrstitev (16.)

24 -16

Dejan Mihevc

mih1

 

Prejšnjo sezono je šentjurski košarkarski trener dobil svojo veliko priložnost pri novomeški Krki, a je ni najbolje izkoristil. Po nekaj nepričakovanih porazih v Jadranski ligi je klop dolenjskega kluba februarja moral zapustiti., kar pa ekipe ni rešilo izpada iz ABA lige.

V novi sezoni deluje na Poljskem, kjer vodi ekipo Toruna, ki je tik pod vrhom prvenstvene razpredelnice. Lanska uvrstitev (8.)

25 images_slike3_ured7_vplivni_puscicagor1

novinec

Aleš Seidl

ales-seidl-mali

 

Sveži predsednik Območne obrtne zbornice Šmarje pri Jelšah in Nogometnega kluba Šmarje pri Jelšah se je v kraj preselil pred leti iz Slovenskih Konjic. Sicer pa prihaja iz Tržiča, kjer je pred 27. leti tudi začel svojo podjetniško pot, s podjetjem za prodajo barv, lakov in talnih oblog, ki pa se ni obdržalo. Pozneje je poskusil še s papirnico.

V Šmarje ju je z ženo Cvetko (s katero imata 3 hčere in 1 sina) prinesla ugodna gradbena parcela, uspešen dogovor z investitorjem iz Nemčije pa jima je omogočil nov posel s proizvodnjo in prodajo vijačnega materiala. Nastalo je podjetje As System, katerega uradna polovična lastnica je žena Cvetka, polovico pa ima v lasti tuji partner.

Podjetje sicer ni med največjimi, niti najbolj dobičkonosnimi na Kozjansko-obsoteljskem. Ustvarja okoli 3 milijone evrov prometa in okrog 30 tisočakov dobička ter zaposluje 32 ljudi.

A zadnje angažiranje v lokalnem okolju je direktorja podjetja AS-System d.o.o., izstrelilo visoko na našo lestvico.

26 – 3

Mag. Marko Diaci

 

Občina Šentjur je v letu 2016 poslovala s 15,7 mio EUR prihodkov, kar je milijon manj od leta poprej. Glede na oktobrski rebalans pričakujejo prihodke na istem nivoju, končno bilanco pa bo razkril zaključni račun.

Med vidnejšimi pridobitvami lanskega leta so športni park v Dramljah, cesta Presečno-Jelce na Slivniškem, ureditev vaškega jedra na Kalobju, pešpot ob Pešnici v Šentjurju in cesta Proseniško-Žepina.

Diaci pravi, da 2018 z njegove strani ne bo izstopalo z nadpovprečnim številom aktivnosti, kot je to pri županih v volilnem letu pogosto navada. Kljub temu bodo Šentjurčani novembra na lokalnih volitvah lahko ponovno obkrožili njegovo ume.

Konec lanskega leta je Občina za pet tisočakov izvisela pri dražbi za nakup nekdanje blagovnice Resevna, saj je prevozništvo Maček zanjo ponudilo 1.033.000 EUR.

Šentjur je lansko leto prvič končal s prednovoletnim dogajanjem na Mestnem trgu. Lanska uvrstitev (23. mesto)

27 – 6

Robert Senica

robert-senica

 

 

Robert Senica se je tudi po državni prodaji banke ameriškem investicijskem skladu Appolo očitno dolgoročneje obdržal na mestu podpredsednika uprave Nove KBM.

Združena Nova KBM velja za banko z največjo in najdostopnejšo poslovno mrežo s sedemdesetimi poslovalnicami in možnostjo opravljanja storitev na več kot 500 poštah po vsej Sloveniji. Ob tem pa tudi uspešno povečujejo tržni delež, ki je po bilančni vsoti ob koncu leta 2016 znašal 11,5 odstotka, po združitvi s KBS banko pa je narasel na 13 odstotkov.

Lansko poslovno leto so sklenili s 33 milijoni evrov čistega dobička, na ravni skupine pa so ustvarili 30,47 milijona evrov čistega dobička. Skupina je lani prevzela 100-odstotnega deleža v družbi Summit Leasing Slovenija, ki je največji igralec na slovenskem lizinškem trgu, kar je Senica komentiral kot del načrta postati vodilna finančna skupina v Sloveniji. Lanska uvrstitev (21.)

28 – 13

Boštjan Kukovič

V letu 2016 so pri Kei v 28 trgovinah imeli za 34,4 milijona evrov prihodkov, kar je za 1,5 mio manj kot v predhodnem letu.

Podjetje je zaposlovalo 220 zaposlencev in ustvarilo 700 tisočakov dobička. Po letu investicijskega premora, ki je nekoliko znižalo njegovo uvrstitev na naši lestvici vplivnih, se bodo letos v Šentjurju lotili gradnje logističnega središča, ki bo z vložkom 1.5 milijona evrov prinesel tudi 15 delovnih mest..

Kadar aktualni predsednik vlade potrebuje kaj “špecerije” s z Mojco običajno zglasita pri njih. Lanska uvrstitev (15.)

29 + 4

Peter Volovšek

volovsek

Četrto leto zapored je na naši lestvici prisoten Peter Volovšek, direktor in tretjinski lastnik industrijskega podjetja MOS Servis iz Mestinja.

V letu 2016 je podjetje zaposlovalo 112 ljudi, ustvarilo 11.7 milijonov prihodkov (1.5 milijona več kot leto prej) oz 1.47 milijonov evrov dobička.

Podjetje deluje po številnih državah Evrope, Amerike in Azije, doma pa je še vedno velik donator in podpornik številnim društvom in klubom. Peter Med drugim predseduje kostrivniškim gasilcem. Lanska uvrstitev (33.)

30 + 0

prof. ddr. Anton Stres

 

Rektor Katoliškega inštituta, ki je nosilec ustanavljanja nove katoliške univerze, je lahko zadovoljen predvsem s strokovno krepitvijo profesorskega kadra na njihovi do sedaj edini fakulteti: Fakulteti za poslovne vede. Po novem bodo med drugimi tu predavali  dr. Verica Terstenjak, ddr. Klemen Jaklič, dr. Laris Gaiser in še nekateri javno znani strokovnjaki.

Pri doktorskem študiju se povezujejo z ugledno katalonsko univerzo UIC iz Barcelone.

Strokovne kompetence katoliške fakultete presegajo marsikatere od primerljivih javnih visokih šol, a slovensko okolje zasebnikom še vedno ni naklonjeno.

V luči tega se je v pridigi ob obletnici Radia Ognjišče Stres odmevno oglasil v kritiko poslanskega sprenevedanja glede uresničitve odločbe Ustavnega sodišča o izenačitvi financiranja javno veljavnih programov v državnih in zasebnih osnovnih šolah. Opozoril je, da gre pri ravnanju poslanske večine za “grobo kršitev bistva ustavne demokracije, prav tako pa v njih zmaguje argument moči, in ne argument prava.” Lanska predstavitev (30.)