Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski župan Šket zahteva začetek postopka za zamenjavo direktorja knjižnice Čakša


stanko-sketPo Zlatki Pilko, Jožetu Čakšu in zaposlenih v Knjižnici Šmarje se je sedaj javno oglasil še župan Občine Šmarje pri Jelšah Stanko Šket.

Po njegovem se v javnosti skuša ustvariti  napačen vtis, da Občina Šmarje pri Jelšah kot ustanoviteljica skuša škodovati ugledu Javnega zavoda Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Kljub temu pa Šket na svet JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah naslavlja zahtevo, da do 31. januarja objavi razpis za novega direktorja Knjižnice, češ da je Jože Čakš izpolnil vse pogoje za upokojitev.

Župan Občine Šmarje pri Jelšah v svoji izjavi za javnost zaposlenim v JZ knjižnica Šmarje namenja kopico pohvalnih besed. Kljub temu pa meni, da je čas za slovo njenega direktorja Jožeta Čakša, ki z novim letom delo opravlja kot vršilec dolžnosti.

Z izjave za javnost župana Stanka Šketa: “Jasno je da takšne raznovrstnosti v ponudbi javnega zavoda in dobre obiskanosti njihovih dogodkov ne bi bilo brez prizadevnosti, zagnanosti in delavnosti vseh zaposlenih v zavodu. Zadovoljni in ponosni smo na uspehe in priznanja, ki jih javni zavod dosega in dobiva za dobro in kakovostno delo.” (v celoti dostopno tukaj.)

Na podlagi pravnega mnenja odvetniške družbe Pavec in Partnerji namreč meni, da se je mandat Jožefa Čakša glede na obstoječo zakonodajo z 31. decembrom zaključil, tako da je sklep o njegovem imenovanju ničen.

“Na osnovi Zakona o knjižničarstvu bi moral biti za vršilca dolžnosti imenovan nekdo drug izmed zaposlenih (strokovnih delavcev knjižnice) vse do imenovanja novega direktorja,” meni šmarski župan.

sket-caks-pilko
Iz časov, ko se akterji še niso pogovarjali preko javnih pisem in pravnih mnenj …

Četudi pa se pristane na to, da sklep o imenovanju Jožeta Čakša ostane v veljavi,  je po Šketovem prepričanju dolžnost sveta zavoda, da “nemudoma začne postopek za izbiro novega direktorja.”

Po njegovih besedah morebitno zavlačevanje z začetkom postopka razpisa ob hkratnem imenovanju sedanjega direktorja za vršilca dolžnosti pomeni “nerazumljivo ravnanje sveta in kaže na željo podaljševati delovno razmerje nekomu, ki je izpolnil vse pogoje za zaposlitev.”

Šket poudarja, da je postopek za imenovanje direktorja sorazmerno dolg, zato je po njegovem edino prav, da “svet zavoda nemudoma začne s postopkom razpisa.”

Kot še pravi šmarski župan, sestava razpisa ne predstavlja zahtevne naloge, zato je Občina Šmarje na svet zavoda 22. januarja poslala zahtevo, da do 31. januarja 2018 objavi razpis.

“V nasprotnem primeru je mogoče razumeti, da se svet javnega zavoda izogiba uresničevanju zakonskih določb,” izjavo za javnost zaključuje župan Občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket.

Spomnimo, nekdanja zaposlena na Občini Šmarje pri Jelšah Zlatka Pilko je v svojem drugem javnem pismu 22. januarja letos pod drobnogled vzela izobrazbo Davida Stupice in zaposlitveni status Jožeta Čakša. Ta ji je odgovoril, da je njegov status vršilca dolžnosti zakonsko ustrezen, Pilkino pisanje pa ocenil kot poskus njegove očrnitve v letu, ko šmarski Kulturni dom praznuje 40 let obstoja.

V podporo Čakšu so stopili tudi vsi zaposleni v knjižnici, stališče ustanoviteljice, Občine Šmarje pri Jelšah, pa je uradno znano od danes.  Več v spodnjih člankih.

nuska-polsi-klik