Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaligrafski zapisi znanih šentjurskih osebnosti izpod peresa članic UTŽO Šentjur


V Knjižnici Šentjur so odprli razstavo študijskega krožka kaligrafije pod okriljem Ljudske univerze Šentjur, OE Razvojne agencije Kozjansko, podprtega tudi s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Preko usvojenih tehnik pisanja so udeleženke spoznavale  nesnovno kulturno dediščino svojega okoliša.

kaligrafija_wambrechtsammer_januar_20189 udeleženk je z željo po ustvarjanju in umetniškem pisanju, pod mentorstvom Klavdije Simler ustvarile svoje prve kaligrafske izdelke, ki so jih predstavile minuli četrtek v razstavnih prostorih Knjižnice Šentjur, otvoritev razstave pa so popestrili člani Luš`nega orkestra pod mentorstvom Jasmine Levičar.

Pred razstavo so si ogledale tudi občasno razstavo v Narodnem muzeju Slovenije »Na pergamentu in papirju«, ki iz časov pred petsto ali celo osemsto leti razkriva občutek prepisovalcev, knjižnih slikarjev in knjigovezov, ki so prispevali svoj delež k popolnosti in lepoti knjige. Nekatere dragocenosti še nikoli niso bile predstavljene javnosti, saj sta tako pergament kot papir zelo občutljiva na vlago in temperaturo, zato so takšni stari rokopisi samo izjemoma predstavljeni širši javnosti.

Cilj študijskega krožka je bil, ob učenju veščin pisanja in ob vajah lepopisja, razvijati koncentracijo in sposobnost vizualizacije.

kaligrafija_nastop_januar_2018V svetu polnem digitalne tehnologije imamo manj možnosti za razvoj sposobnosti osredotočanja misli in predvsem potrpežljivosti. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, so udeleženke krožka razvijale sposobnosti opazovanja, subtilnosti in kreativnosti, hkrati pa so z usvojenimi tehnikami same izbrale besedila, ki so jim bila blizu med našimi lokalnimi literarnimi ustvarjalci in znamenitimi osebnosti, ki so še posebej zaznamovale naš kraj.

Dandanes se kaligrafi ukvarjajo predvsem s posnemanjem starih pisav, ki dajejo vabilom, čestitkam, priznanjem, naslovom, listinam in raznim okrasnim predmetom poseben čar in lepoto. Glavni pripomoček pri tem so po navadi posebna kovinska peresa s prirezano konico. Lahko pa jih nadomestijo z gosjimi peresi ali peresi iz trstja. Nepogrešljive so tudi razne vrste papirja – od šeleshamerja do pergamenta. Paziti je treba le, da papir ni pretanek ali preveč vpojen za izbrano pisalo. Seveda tudi brez črnila v raznih odtenkih ne gre. Za izdelavo inicialk (okrašene začetne črke), kar je posebna umetnost, pa se uporabljajo razna barvila in pozlate.

Veseli in hvaležni smo, da imamo v občini Šentjur mentorico Klavdijo Simler, ki se je sama šolala pri največjih mojstrih kaligrafije in to veščino prepleta tudi  v svojih kulinaričnih, večkrat nagrajenih mojstrovinah.

Udeleženke nameravajo s kaligrafskimi izdelki še v prihodnje sodelovati na dogodkih, ki bodo osveščali o pomenu vseživljenjskega učenja in aktivnega staranja, njihova prva kaligrafska razstava pa bo v Knjižnici Šentjur na ogled še do konca februarja. (M.T.)