Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jože Čakš odgovarja Pilkovi: žal mi je, da sem postal trn v peti nekaterim, ki jim v življenju nisem storil žalega


Na včerajšnje odmevno, že drugo  javno pismo Zlatke Pilko, v katerem problematizira predvsem nadaljnjo zaposlitev Jožeta Čakša v Knjižnici Šmarje ter izobrazbo Davida Stupice glede na njegovo delovno mesto, sta se odzvala tako Čakš kot Stupica.

Dolgoletni šmarski župan in direktor knjižnice obžaluje, da v letu, ko šmarski Kulturni dom praznuje 40 let obstoja, nekaterim predstavlja glavni cilj, kako ga očrniti. Zavrača tako očitke glede svoje zaposlitve kot tudi, da je bil eden od pobudnikov pisma svetnikov proti Pilkovi, saj so ga pripravili v svetniški skupini Županove liste.

David Stupica pa pravi, da ima za svoje delovno mesto na območni izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) primerno izobrazbo.

Kot poudarja Jože Čakš, je za njim pet mandatov vodenja občine Šmarje pri Jelšah v vlogi neprofesionalnega župana, kot je takrat in še danes omogoča zakon (neprofesionalni župan je tudi Stanko Šket, saj je sicer upokojen). Ob tem je bil najprej še direktor Ljudske univerze Rogaška slatina in nato še Knjižnice Šmarje pri Jelšah, ki jo vodi še danes.

“V vseh letih svoje politične kariere nisem imel nobene afere. Različna mnenja in poglede v občinskem svetu smo reševali dogovorno in veste, da naši kraji niso bili v medijih zaradi anonimk, sporov in odrekanja podpore, ampak zaradi dobrih projektov in uspešnih ljudi,” piše Čakš. Poudarja, da ni nikoli pisal javnih ali anonimnih pisem, nikogar prijavljal anonimno, saj je “vsakemu lahko pogledal v oči, ga povabil na pogovor.” In tega se, kot pravi,  pri svojem delu drži še danes.

kot zatrjuje so pismo, ki ga je 17 od 19 svetnikov Občine Šmarje pri Jelšah podpisalo lani, pripravili v svetniški skupini Županove liste. “In ker sem se strinjal z zapisanim, sem ga kot zadnji izmed podpisnikov tudi podpisal.”

Trn v peti ob 40 letnici kulturnega doma

V nadaljevanju izraža obžalovanje, da je po uspešno zaključenih županskih mandatih postal trn v peti nekaterim, ki jim v življenju ni storil žalega, temveč jim kvečjemu pomagal in jih podpiral pri delu, idejah in ciljih. “In žal mi je, da v letu 2018, ko naš kulturni dom praznuje 40 let obstoja in je danes ena najbolj prepoznavnih kulturnih ustanov v regiji, pa tudi širše v Sloveniji, nekaterim predstavlja glavni cilj, kako me očrniti in mi onemogočiti zaključiti legalno in legitimno dodeljen mandat.”

Čakš poudarja, da je bila njegova pogodba za direktorja JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah sklenjena za celotni petletni mandat, ki se izteče 22. 10. 2019. Avgusta 2015 je res izpolnil pogoje za upokojitev, a mu je  svet zavoda “v skladu z veljavno zakonodajo in pravnimi mnenji … omogočil nadaljevanje dela in nemoteno delovanje našega zavoda z obliko imenovanja za v. d.” Podaljšanje do konca leta 2017 je namreč omogočil najprej ZUJF, nato pa še 12. člen ZUPPJS. V letu 2017  je njegova imenovanja na podlagi anonimne prijave preverila tudi inšpekcija Ministrstva za javno upravo (MJU), pri čemer ni ugotovila ničesar spornega.

Glede nadaljevanja mandata po koncu leta 2017 so, kot piše, že septembra zaprosili za mnenje MJU. Tam so jim svetovali, naj ga, če ne bo sprememb zakonodaje, svet zavoda imenuje za vršilca dolžnosti (v.d.). A zaradi dodatnega mnenja, ki se je kasneje izkazalo za napačno, je Svet zavoda namesto podaljšanja v.d. s Čakšem sklenil pogodbo o zaposlitvi za določen čas do konca rednega mandata.

Po odkritju te napake so na podlagi mnenja odvetnice Helene Neudauer, ki zastopa Skupnost splošnih knjižnic Slovenije, pa tudi Občine Šmarje, ki je prav tako opozorila na domnevno nezakonitost sklepa, na seji sveta zavoda 16. 1. 2018 sklep o imenovanju direktorja umaknili in Čakša ponovno imenovali za v.d..

Jože Čakš se je na kratko opredelil tudi glede očitkov Zlatke Pilko o delu po pogodbi zdravnikov specialistov (žene in brata). Po njegovem so razlogi, zakaj naša družba potrebuje pomoč tudi upokojenih zdravnikov, jasni vsakemu, ki je del slovenskega zdravstvenega sistema.

David Stupica: kmalu bom diplomiral

V včerajšnjem javnem pismu svetnikom in setnicam Občine Šmarje pri Jelšah je Zlatka Pilko tudi zapisala, da po njenem mnenju bivši podžupan David Stupica zaseda delovno mesto vodje območne izpostave  JSKD Šmarje pri Jelšah brez ustrezne izobrazbe, ki si jo pridobiva še od leta 2006.

Stupica je za Kozjansko.info potrdil, da na visokošolskem programu še ni diplomiral, vendar da opravlja delo organizatorja kulturnega programa in ima “temu primerno izobrazbo in plačo”.

“Bom pa v kratkem tudi zaključil visokošolski študij na EPF, smer turizem, kjer v dogovoru z mentorico dr. Sonjo Sibilo Lebe že pripravljam diplomsko delo, torej zaključujem študij in nameravam v novem študijskem letu vpisati magisterij,” je še pojasnil Stupica.

R. Č.