Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

“Hrvaško podjetje lahko črpa in prodaja slatinsko zdravilno vodo, domači podjetnik pa ne” (popravek)


Na zahtevo podjetij Atlantic Grupa in Droge Kolinske objavljamo popravek novice “Hrvaško podjetje lahko črpa in prodaja slatinsko zdravilno vodo, domači podjetnik pa ne”, ki smo jo objavili v sredini decembra.

Droga Kolinska črpa vodo Donat Mg iz vrtine RgS-2/88 že od leta 1995 dalje, in sicer neposredno na podlagi 199(5). člena Zakona o vodah, ki vlagateljem vlog za podelitev koncesije ohranja položaj pred uveljavitvijo Zakona o vodah oz. s tem daje pravico do črpanja vse do odločitve o njihovi vlogi, o čemer je že bilo odločeno z odločbo Ministrstva za okolje in prostor z dne 8. 7. 2015. Donat Mg pa Droga Kolinska črpa tudi iz vrtine V-3/66-70, za katero ima izdano koncesijo. Na pravico do črpanja lastništvo parcele nima nikakršnega vpliva, saj je lastnik vode država in ne lastnik parcele, na kateri je vrtina.

Droga Kolinska je vložila vlogo za podelitev koncesije že leta 2003, kar pomeni, da je Ministrstvo za okolje in prostor pri reševanju vloge kršilo rok za izdajo odločbe iz 222. člena Zakona o splošnem upravnem postopku preko vseh razumnih meja! Droga Kolinska upravičeno pričakuje, da bo vlada odločila o njeni vlogi za podelitev koncesije in tako zaključila 14 let trajajoči postopek ter na zakonit in evropsko primerljiv način uredila koncesijo za vodni vir Donat Mg.

Evropsko sodišče ni odločilo v prid Pšeničnika, temveč je zavrnilo argument, da je za različno poimenovanje vode odločilno, da gre za drug izvir. Sodišče je presodilo, da so odločilne enake lastnosti vode, kar je po pregledu vzorcev 13-letnega obdobja potrdil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, zato različno poimenovanje vode ni dovoljeno. Mnenje Evropskega sodišča pa za odločanje vlade o razveljavitvi koncesije HSR ni relevantno, saj ne gre za vprašanje enakih lastnosti vode iz različnih vrtin, temveč za odpravo nezakonito podeljene koncesije, kar je pred tem ugotovilo upravno in vrhovno sodišče. Hotel Sava Rogaška sploh ni izpolnjeval pogojev za koncesijo, saj na upoštevni dan ni rabil vode, zato je zaradi kršitve 199. člena Zakona o vodah vlada morala razveljaviti koncesijo.