Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vrtec Šmarje na sodišču od bivše ravnateljice Drofenikove zahteva 27 tisoč evrov


vrtec_smarjeZgodba okrog bivše ravnateljice šmarskega vrtca še ni zaključena. Spor med Marto Drofenik in Svetom zavoda se je namreč na pobudo slednjega preselil na sodišče.

JZ vrtec Šmarje od Drofenikove zahteva, da iz lastnega žepa poravna 21 tisočakov odškodnine (in 6 tisoč stroškov), za kolikor se je novo vodstvo pogodilo z domnevno nezakonito odpuščeno delavko, ki jo je Drofenikova pred tem zaposlila brez ustrezne izobrazbe.

Hkrati pa je vrtec v sklopu poravnave odstopil tudi od tožbe bivše zaposlene delavke zaradi goljufije, s čemer je Drofenikovi odvzel orožje, da v dotičnem primeru vsaj posredno opere svoje ime.

Spor okrog delavke, zaradi katere vrtec sedaj toži bivšo ravnateljico in njeno odvetnico, je izjemno zapleten in po svoje ironičen. Leta 2012 je po letu dni pogodbenega dela ravnateljica Drofenikova vzgojiteljico zaposlila za nedoločen čas. Pri tem pa spregledala, da ta v zaposlitvenem postopku ni priložila potrdila o diplomi, ki bi dokazovala ustrezno izobrazbo za njeno delovno mesto. Na slednje je leta 2014 opozoril anonimni pošiljatelj, ki se je predstavljal za enega izmed staršev.

Drofenikova je od delavke več mesecev potrdilo o ustrezni izobrazbi skušala pridobiti, a je ta vseskozi zatrjevala, da jo ima, vendar je z raznimi izgovori vedno znova uspela izprositi podaljšani rok za predložitev dokumenta. Medtem je svet zavoda v znanem in javno odmevnem sporu glede odnosov v šmarskem vrtcu na Drofenikovo med drugimi očitki pritiskal tudi, naj delavko odpusti, vendar se ravnateljica tedaj ni želela prenagliti in je še samoiniciativno pri fakulteti preverjala, kako je z njeno doseženo izobrazbo.

Nazadnje je januarja 2015 dobila informacijo, da delavka na fakulteti dejansko ni diplomirala. A ravno kot je nameravala sprožiti postopek za prekinitev delovnega razmerja, je delavka predložila potrdilo, da je noseča. Po zakonu se lahko nosečo delavko odpusti le ob soglasju inšpektorata za delo. Tega je sicer Drofenikova v pisni obliki pridobila, vendar dva dni po tem, ko je delavki že poslala obvestilo o prekinitvi delovnega razmerja (sama trdi, da je imela ustno soglasje inšpektorata, a ji glede tega na sodišču niso pritrdili).

Po odhodu Drofenikove vrtec popustljiv do odpuščene delavke, ne pa tudi do bivše ravnateljice

Odpuščena delavka je zato vrtec tožila zaradi nezakonite zaposlitve, Drofenikova pa v imenu vrtca njo zaradi goljufije. A po tem, ko je Drofenikovo na čelu vrtca že zamenjala Jelka Kitak, je vrtec v sodnem postopku z domnevno nezakonito odpuščeno delavko sklenil poravnavo. Ta je, čeprav ni imela ustrezne izobrazbe in bila zaradi tega odpuščena, vendar dva dni po izdanem soglasju inšpektorata za delo, po poravnavi dobila odškodnino v višini 21 tisoč evrov. Hkrati pa je JZ vrtec Šmarje pri Jelšah proti njej umaknil tožbo zaradi goljufije.

Svet zavoda sedaj od bivše ravnateljice Marte Drofenik zahteva povračilo vseh stroškov, ki jih je imel vrtec zaradi omenjene situacije, kar skupaj znese 27 tisoč evrov. Poravnalni narok se je po poročanju časopisa Delo zgodil minulo sredo, vendar ni uspel, kar pomeni, da bo do razčiščenja najbrž prišlo v sodni dvorani. Sodni postopek se bo nadaljeval februarja naslednje leto.

werner-ce-polsi-klik