Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku si želijo velike knjižnice s prireditvenim prostorom. Novi upi za grad Podčetrtek


Na zadnji seji letošnjega leta so občinski svetniki Občine Podčetrtek sprejeli letošnji proračun, izrazili podporo večji (dražji) varianti izgradnje nove knjižnice, dvignili finančno podporo ob rojstvu otroka ter se seznanili z dogajanjem okrog prodaje gradu Podčetrtek in stare kašče, glede česa se ponovno svetlika luč na koncu predora.

Seje občinskega sveta v Podčetrtku kaj malo spominjajo na dolge parlamentarne razprave iz državnega hrama demokracije. Pod vodstvom župana Petra Misje so prvih enajst točk zadnje seje v letu 2017 obdelali v prav toliko minutah; brez razprave in večinoma s soglasno potrditvijo predlaganih sklepov. Tako mimogrede so tudi potrdili občinski proračun za leto 2018, ki pa je bil v glavnem usklajen že v prejšnjem  branju na minulih sejah.

In ta je za občino primerljivih velikosti težak zavidljivih 5,7 milijona evrov, od česar, tako župan Misja, gre praktično polovica za investicijske projekte. Največ v čistilno napravo v Podčetrtku, pa v ceste, kolesarske steze … ter seveda novo knjižnico.

Občina si zasluži nov hram kulture in to v širši, dvonadstropni varianti na površini cca 400 kvadratnih metrov, so bili v glavnem soglasni svetniki. Prav razprava o knjižnici ter kasneje o dogajanjih v zvezi s prodajo podčetrškega gradu in stare kašče je vzela večino časa približno uro trajajoče seje.

Obstoječa knjižnica, ki je v večlastniškem objektu v starem trgu, se poleg prostorske stiske srečuje tudi z vzdrževalnimi težavami; streha je potrebna obnove, a občina, ki nima niti tretjinskega lastništva, tega ne more izpeljati na lastno pest.

Zato bodo ubili več muh na en mah ter novo knjižnico postavili v poslovni coni (kjer je trgovina Tuš). Večja in dražja varianta je dobila podporo, ker se svetniki v glavnem strinjajo, da bi kraju prav prišla še manjša večnamenska dvorana za prireditve ki bo obsegu ne sodijo v veliko športno dvorano.

Tik pred sprejetjem proračuna so vanj vnesli še eno spremembo – na predlog Gojka Lončariča so dvignili finančno podporo občine družinam ob rojstvu otroka. Ta bo po novem znašala 300 evrov, petdeset evrov več kot poprej.

Kaj bo z gradom in grajsko kaščo?

Zapuščeni grad Podčetrtek in grajska kašča, ki je zaradi vdora strehe za mimoidoče postala še nevarna, sta gotovo pereča problema v kraju. Iz obširne predstavitve kronologije, ki jo je zbranim svetnikom in novinarjem namenil župan, je jasno, da se tega občinska oblast še kako zaveda. Razbrati je, da Peter Misja od začetka svojega županovanja pred enajstimi leti dela vse za to, da bi ta “problem” rešil, oziroma ga obrnil v korist kraja in občine.

Nekajkrat mu je skoraj že uspelo grad spraviti v promet (občina je zgolj 20 % lastnik gradu, grajske kašče pa sploh ne), a vedno se je nekaj v zadnjem trenutku sfižilo. Nazadnje konec leta 2016, ko se je za praktično dogovorjen nakup nato ohladil resen britanski investitor.

Sedaj je na obzorju nov kupec iz sosednje Avstrije, a oteževalna okoliščina je, da gre za ljubitelja konj, ki si okrog gradu želi zanje primernih površin. Zato se Misja boji, da se bo raje razgledal po soseščini, kjer se prav tako prodaja grad, obkrožen z 20 hektarji ravninske zemlje.

A

Na grajski kašči se je septembra vsula streha
Na grajski kašči se je septembra vsula streha

kot pravi Misja, bodo morali lastniki počasi spoznati, da bodo za dotrajane in napol podrte stavbe, kot so zapuščeni srednjeveški gradovi,  težko  iztržili par sto tisoč evrov. Vložek v obnovo je namreč enormen, zato vsaka resna nakupna cena potencialne investitorje odžene.

Še bolj kot z gradom je zapletena situacija z grajsko kaščo, kjer pravno sploh ni razčiščeno kdo je lastnik, saj je podjetje, ki jo je imelo v lasti, v stečaju. Tako občina nima pravice niti popraviti podrte strehe, ki se je sesula septembra letos. Kljub vsemu v občinski upravi skušajo preko odvetnikov doseči, da bi objekt vendarle nekako dobili v občinsko last ter si tako razvezali roke za nadaljnje upravljanje z njim.

Veseli december z drsališčem in pestrim dogajanjem

Bolj vesele so bile misli župana in svetnikov, namenjene veselemu decembru. Občina je namreč kupila lastno drsališče, otvoritev katerega bo že prihajajoči petek. Obenem se bo v kraju zvrstilo lepo število veselodecembrskih prireditev, katere lahko spremljate v našem koledarju dogodkov v desnem stolpcu.

Ob koncu zadnjega letošnjega uradnega srečanja občinskega sveta je župan, skupaj s svojimi sodelavci, svetnikom in novinarjem nazdravil ter jim zeželel vsega dobrega v letu, ki se riše na obzorju. Obenem je zbrane povabil na tradicionalno druženje ob zaključku leta, ki ga je tokrat gostil Jelenov greben.

R. Č.