Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Upravna enota Šmarje iz kontejnerjev končno v nove prostore (foto)


Upravna enota Šmarje pri Jelšah se po sedmih letih delovanja v kontejnerskem kompleksu končno seli v prenovljene prostore sosednjega upravnega objekta. S tem se zaključuje draga avantura Ministrstva za javno upravo, ki smo jo davkoplačevalci financirali z okrog dvema milijonoma proračunskih evrov.

Kljub takšnemu vložku je končna rešitev tako za stranke kot za zaposlene daleč od idealne.

Kalvarija reševanja prostorske zagate Upravne enote Šmarje pri Jelšah se je začela leta 2009, ko so, skupaj z Občino Šmarje pri Jelšah, iskali rešitev za prostorsko stisko v načrtih za prizidek k obstoječi občinski stavbi.

Takrat je prišlo do uradne ugotovitve, da je stavba za 13 centimetrov nagnjena v eno stran in zato po oceni državnih statikov potresno nevarna.

Država je zato za upravne službe pod svojo odgovornostjo zahtevala hitro izselitev – njeni uslužbenci so “visečo” stavbo torej morali zapustiti, medtem ko vodstvo Občine ni bilo v takšnem strahu in je v objektu še danes.

Leta 2011 se je tako zgodila prva selitev služb UE Šmarje iz stare občinske stavbe v improvizirane kontejnerje Trima Trebnje, kjer naj bi ostali štiri leta, do trajnejše rešitve. A ta čas se je zavlekel v sedemletno vedritev, od katere je še največ imelo omenjeno podjetje, ki je na račun davkoplačevalcev zaslužilo dober milijon evrov.

Končno odhajajo, a zdi se, da z dežja pod kap
vicencij-habjan
Načelnik UE Šmarje pri Jelšah Vincencij Habjan z novim letom odhaja v pokoj.

Vodstvu UE Šmarje na čelu z Vicencijem Habjanom je v torek vidno odleglo, ko so zbranim novinarjem lahko z gotovostjo sporočili, da po številnih zapletih in odlogih v ponedeljek, 27. novembra res začnejo poslovati v stavbi na Aškerčevem trgu 11. A hkrati je bilo v podtonu razbrati kanček grenkega priokusa nad sago, v katerem so zaokrožili med tremi objekti in končali v energetsko (in drugače) neučinkoviti stavbi iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, sproti pa v “Bermudskem trikotniku” izgubljali kar precej sodelavcev (kot se je pošalil načelnik).

Upokojevanje zaradi omejitev zaposlovanja v javni upravi namreč ni prineslo novih zaposlovanj in tako so iz 81. sodelavcev leta 2002 prišli na sedanjo polovično zasedbo. Danes jih je torej zgolj še 40, upravnih nalog pa ni manj, temveč kvečjemu še več. Bojijo se že, kaj bo ob novih upokojevanjih, saj je tudi zaradi zaposlitvenih omejitev povprečna starost zaposlenih razmeroma visoka in jih v naslednjih nekaj letih precej odhaja v pokoj.

Kljub vsemu UE Šmarje velja za eno zglednejših in učinkovitejših upravnih enot v Sloveniji, saj se držijo rokov in nimajo nikakršnih delovnih zaostankov, obenem pa kot eni redkih še vedno poslujejo v petih krajevnih uradih na sedežih ostalih občin z območja. Strankam prijazno torej.

Kot rečeno, v Šmarju pri Jelšah jih od ponedeljka naprej najdete v novi (stari) stavbi na Aškerčevem trgu 11, tik ob “potresno spornem” občinskem objektu, kjer si bodo prostor delili s še petimi tam že prisotnimi državnimi službami in izpostavami.

Do okenc upravne enote Šmarje pri Jelšah boste dostopali v pritličju, za zahtevnejše postopke pa se boste morali povzpeti v 2. nadstropje stavbe –  bodisi po stopnicah, bodisi po dvigalu, dostop do katerega ni prilagojen invalidom. Zanje bodo tako uslužbenci za vse postopke prihajali v pritličje.

Po oceni vodje oddelka za občo upravo Mitje Krajnca bo približno tretjina strank svoje zadeve urejala v drugem nadstropju objekta.

ue-smarje-kolaz
Novi prostori EU Šmarje pri Jelšah bodo od ponedeljka, 27. 11. naprej v stari upravni stavbi na Aškerčevem trgu 11. Levo zgoraj vhod v stavbo, desno okenca v pritličju, levo spodaj prostori v 2. nadstropju, desno spodaj kletni arhiv.
Prej kot dobra praksa nazoren primer potrate davkoplačevalskega denarja
ue-smarje-selitve
“Bermudski trikotnik” treh objektov na Aškerčevem trgu, v katerem so od leta 1995 do 2017 zaokrožili uslužbenci UE Šmarje pri Jelšah in njihove stranke.

Rešitev, s katero se bodo uslužbenci in stranke šmarske upravne enote morali na dolgi rok sprijazniti, je sicer sprejemljiva, a hkrati daleč od idealne. Ne toliko v smislu delovanja v Šmarju pri Jelšah, ki je tradicionalno in zgodovinsko utemeljeno upravno središče območja, temveč predvsem v tem, da bi se za 2 milijona evrov davkoplačevalskega denarja morala poiskati varianta, ki je bolj v duhu in stilu tisočletja, v katerem živimo.

Ob milijonu, ki je šel za od sedaj neuporabne kontejnerje (ti bodo z nekdanjega parkirišča po novem letu odstranjeni), je namreč osnovna prilagoditev stavbe na Aškerčevi stala okrog pol milijona evrov (brez dodatnega luksuza kot bi bilo novo pisarniško pohištvo in podobno), potrebna pa bo še energetska sanacija potratnega objekta, ki bo državnemu proračunu nakopala še precej dodatnih stroškov.

Sicer je Upravna enota (oziroma Ministrstvo za javno upravo) prostore v objektu pred leti s strani Občine Šmarje pri Jelšah dobilo brezplačno, s čemer je Občina pri državi izposlovala, da upravni center v Šmarju pri Jelšah ostane.

Vodilni delavci UE Šmarje pri Jelšah se nad razpletom ne pritožujejo, čeprav dajo jasno vedeti, da njihova beseda pri ključnih odločitvah ministrstva ni kaj dosti veljala. Raje obljubljajo tisto, kar je v njihovi moči – da bodo še naprej pridno, vestno in zavzeto opravljali svoje delo, v dobro svojih strank in poslanstva, kateremu služijo.

Od novega leta naprej tudi z novim vodjem na čelu Upravne enote Šmarje pri Jelšah, saj sedanji načelnik Vincencij Habjan odhaja v zaslužen pokoj.

R. Č.