Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Knjižnici Šmarje z velikimi načrti v novo sezono 2017/2018


Knjižnica Šmarje pri Jelšah je smelo stopila v novo sezono prireditev in dejavnosti. V matični enoti Šmarje pri Jelšah in vseh ostalih izposojevališčih imajo skupno 109.000 enot gradiva ter 6500 članov.

Kljub temu, da so se časi bistveno spremenili in je internet naredil svoje, jim po besedah direktorja Jožeta Čakša uspeva vzdrževati članstvo, prav tako pa je še vedno zelo veliko tistih, ki knjigo raje primejo v roko, kot da bi jo prebrali spletno.

Poleg samega knjižnega dela pa v sklopu Knjižnice pripravljajo še veliko drugih prireditev in dejavnosti.

Za najmlajše – vrtčevske otroke enkrat tedensko od oktobra do junija pripravijo pravljične urice s predstavitvijo knjižnice, prav tako pripravijo obisk knjižničark v vrtčevskih skupinah v vseh enotah in podružnicah Vrtca Šmarje pri Jelšah, poleg tega pa vsak drugi torek v mesecu pripravljajo pravljično uro.

ki_1

Tudi bralne značke bodo še naprej njihova stalnica. Pripravili bodo predšolsko bralno značko, bralno značko Čuk in sova bereta, za otroke 1. in 2. triade OŠ, Branje za zabavo – bralno značko za mlade ter bralno značko za odrasle. Poleg tega pa bodo pripravili še aktivnosti za mlade in starejše, v sklopu katerih bodo pripravili bralni krožek za mlade “Kulturnica”, Mega kviz za osnovnošolce, tematske razstave v knjižnici ter občasne tematske nagradne igre za mlade.

V okviru domoznanske dejavnosti bodo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah v letu 2018 še naprej načrtno zbirali, obdelovali in hranili gradivo, ki je izhajalo in še izhaja na lokalnem območju, prav tako pa so že pričeli z devetim študijskim letom Univerze za tretje življensko obdobje v Šmarju pri Jelšah, v Kozjem pa so v oktobru pričeli s šesto sezono. Prav tako izvajajo študijske krožke, ki jih vodijo usposobljeni mentorji ob sodelovanju strokovnjakov s posameznih področij.

Še naprej se bodo trudili s pripravo psiholoških večerov, pravljičnih večerov za odrasle, delali bodo z ranljivimi skupinami, pripravili bodo parado učenja, izvedli projekt Rastem s knjigo, potopisna predavanja, gledališke predstave za otroke ter literarno potopisne ekskurzije. Še naprej se bodo trudili z dejavnostjo kina ter gledališkim abonmajem, s katerim pa imajo sladko težavo prezainteresiranosti in s tem prezasedenosti.

ki_2V sklopu gledališkega abonmaja bodo letos pripravili šest gledaliških predstav in kino predstavo, v oktobru bodo gostili muzikal Vesna, predstava pa bo namenjena tudi za vse izven abonmaja. Za izven bodo na odru med drugim gostili tudi koncert Klape More iz Šibenika in Tamburaškega orkestra iz Ljutomera, 9. novembra bodo gostili Ferija Lainščka in Ditko, v decembru bodo gostili Alpsko sago ter koncert Ansambla Saše Avsenika in Slovenskega okteta, v februarju 2018 pa muzikal Moje pesmi, moje sanje.

Jože Čakš je ob predstavitvi dejavnosti v sklopu Knjižnice izpostavil tudi delovanje Muzeja baroka, kjer je poletje zaznamoval cikel petih klasičnih koncertov Rokovega poletja ter 2. Družinsko muzejsko doživetje, poleg tega pa so pripravili tudi številne kulturne dni ter sprejeli veliko obiskovalcev, ki so si želeli ogledati Muzej baroka.

V torek, 17. 10. v Kulturnem domu Šmarje dve predstavi muzikala Vesna
Naslednji glasebno-pevski spektakel, ki si ga boste lahko ogledali v šmarskem Kulturnem domu, je muzikal Vesna. Ta sledi izvirni zgodbi Mateja Bora. Romantična komedija tistih dni še vedno vabi gledalce, saj pri nas filmske komedije predstavljajo rariteto, takrat pa se je Vesna veselo zavrtela celo kot prva na naši filmski sceni.  Predstavi ob 15h in 19h, vse podrobnosti tukaj (klik!)

V prihodnje bodo v sklopu Muzeja, Muzejski glasbeni abonma, ki so ga ustvarjali pretekli dve sezoni, zamenjali z muzejskimi glasbenimi večeri, na katerih bodo gostili različne glasbene ustvarjalce, v sklopu projekta Romarski mozaik pa bodo med drugim izdali še eno knjižno delo.

K. C.

macke-rasstvava-polsi