Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Kozjansko – Obsoteljskem visoko v evropskem merilu tudi po škodljivih posledicah pitja alkohola


Štajerska (in tako tudi Kozjansko) je širom Slovenije označena kot regija dobre kapljice, a tudi s tem povezanih slabih navad.

Slednje se pozna tudi pri boleznih ljudi, povezanih z alkoholom. Naše občine namreč glede tega sodijo v slovenski vrh, Slovenija pa v vrh EU.

In kot smo že ugotavljali na primeru samomorilnosti, smo prebivalci Kozjanskega in Obsotelja še v eni stvari med prvimi v Evropski uniji.

V javnosti lahko zadnje čase zasledimo izrazito strpen odnos do uživanja alkohola in opijanja, kar je zaskrbljujoče, saj po raziskavah NIJZ v povprečju v Sloveniji vsak dan, izključno zaradi alkohola, v bolnišnice sprejmejo 10 oseb, od tega sta smrti podvrženi vsaj dve osebi. Najbolj ranljiva skupina pri uživanju alkohola so mladostniki – vedno več se jih z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti.

Dejstva, da smo Slovenci t. i. »mokra kultura« ne moremo prikriti, kakor tudi ne štirih v nebo vpijajočih dejavnikov, ki zajemajo omenjeni termin; to so velika dostopnost alkohola, običaji, ki spodbujajo pitje alkohola, pomanjkanje preventivnih programov in že prej omenjena strpnost do alkohola.

Tako na lokalni kot tudi na nacionalni ravni lahko storimo veliko že s povezovanjem in vzpostavljanjem pogojev za zdravo življenje.

Kdaj kozarec na dan postane preveč?

Na spletni strani projekta »Sporočilo v steklenici«, ki ga izvajajo študentje Medicinske fakultete v Ljubljani najdemo naslednje vrstice: »Meja malo tveganega pitja določa količino alkohola, ki je še nekako sprejemljiva (ne priporočljiva!) in verjetno tudi v daljšem obdobju ne bo povzročila resnih težav pri zdravih odraslih ljudeh. Meje so različne za moške in ženske (zaradi bioloških razlik v zgradbi telesa).«

Za moške malo tveganje pitja pomeni dve enoti alkohola na dan, pri ženskah je meja ena enota na dan.

poraba_1

Poudariti je potrebno, da s (prekomernim) pitjem alkohola še vedno tvegamo – pa najsi gre za naše zdravje ali pa za odnose s svojimi bližnjimi. Alkohol pa ne povzroča le zasvojenosti temveč tudi, po poročanju NIJZ, več kot 60 različnih bolezni, stanj in poškodb.

V kozjanskih občinah se med zabeležene bolezni, neposredno pripisane alkoholu najviše uvrščajo občine Bistrica ob Sotli, Rogatec in Podčetrtek.

Kozjansko in Obsotelje v vrhu po boleznih, povezanih z alkoholom

Prekomerno uživanje alkohola predstavlja enega glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.

Po boleznih, neposredno povezanih z alkoholom območje Kozjanskega in Obsotelja skupaj s Halozami sodi v slovenski vrh po številu oseb z boleznimi, neposredno povezanimi z alkoholom na 1000 prebivalcev.

Občina Bistrica ob Sotli je na 12., Podčetrtek na 20., Rogatec pa na 25. mestu med slovenskimi občinami.

bolezni-alkohol

Smo na cestah varni?

Vožnja pod vplivom alkohola je eden pomembnejših vzrokov za prometne nezgode in predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj pogosto vodi v invalidnost in jemlje mlada življenja. Posebej zaskrbljujoče je, da se prometne nezgode z udeležbo alkohola v primerjavi s prometnimi nezgodami brez udeležbe alkohola v večjem odstotku končajo s težjim, tudi smrtnim izidom, poročajo na NIJZ.

alkohol_kozjansko-002

Vir: NIJZ

Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil izmed občin na Kozjanskem najvišji v občini Rogatec, povzpel se je celo nad slovensko povprečje. Občine Šmarje pri Jelšah, Bistrica ob Sotli in Rogaška Slatina pa po drugi strani beležijo nizko število prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji.

Če potegnemo črto …

Alkohol in njegovo prekomerno uživanje škoduje, ne le nam, temveč tudi naši okolici.

Zato prihodnjič ob misli, da bi vinjeni sedli za volan, premislimo še enkrat – je vredno življenja nas ali življenja še koga drugega?

Tina Fajs