Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zakaj še ni nadhoda pri šmarski železniški postaji in kaj bo z gradnjo žage pri MOL-u


“V Šmarju so začeli z gradnjo novega nadhoda nad železniško progo ter posodobitvijo parkirišča pri železniški postaji … ki bo končan predvidoma do sredine septembra.”

Tako  smo na Kozjansko.info zapisali v začetku julija, ko je bila zasajena prva lopata novega, kar 132 metrov dolgega nadhoda, ki biosredišče Šmarja pri športnem parku povezoval s krajevno osnovno šolo.

A ko ima hudič mlade, jih ima veliko, zato skorajda ne čudi, da se je v Šmarju zapletlo tudi v tem primeru. Na razpisu za izvedbo del je bilo izbrano podjetje Lugariček, katerega ponudba je bila za 40 tisočakov nižja od naslednjega ponudnika, GIC Gradnje.

Ta je najprej zahteval revizijo postopka, kar je izgradnjo zamaknilo za dober mesec ter načrtovano odprtje nadhoda pomaknilo globoko v oktober. A revizija ni ugotovila napak in gradnja bi se lahko nadaljevala, če ne bi prišlo do naslednjega zapleta.

Podjetje Lugariček se je namreč znašlo v finančnih težavah in je praktično pred stečajem. Dela so zato počakala, tako na nadhodu, kot tudi pri Šmarskem hramu, kjer je bil izvajalec isto podjetje.

Vendar pri hramu gre za zaseben projekt, zato so izvajalca lahko hitro zamenjali ter nadaljujejo z delom. V primeru javnih naročil pa je postopek precej bolj zapleten. Občina sedaj čaka na uradno obvestilo, da je podjetje Lugariček šlo v stečaj, oziroma odstopi od pogodbe, nato pa mora izvesti nov razpis.

Glede na izkušnje z zadnjega razpisa bo končna cena izvedbe projekta najverjetneje višja, kot bi bila s podjetjem Lugariček.

Do tega trenutka je bilo sicer opravljenih 4 % predvidenih del v višini 8 tisoč evrov. Te bo občina zadržala kot vnovčitev garancije za dobro in pravočasno izvedbo.

Zapletlo pa se je tudi z lastnikom zemljišča na šolski strani nadhoda. V pogodbi se je pred leti občina namreč zavezala, da bo v primeru gradnje nadhoda odkupila njegovo celotno zemljišče.

Občina odstopila od prijave na razpis za državno sofinanciranje investicije v industrijsko cono Šmarje – zahod

Na včerajšnji odpadli seji občinskega sveta (o zapletu obširno poročamo tukaj) je zaradi nesklepčnosti pod vprašaj prišla prijava občine na razpis za sofinanciranje operacij ekonomsko-poslovne infrastrukture.

Občina je namreč dobila investitorja – Franca Nunčiča iz Sotenskega, ki je bil za širitev svoje lesne proizvodnje pripravljen odkupiti stavbno zemljišče  ob bencinski črpalki MOL na vstopni točki v Šmarje.

Investitor je bil potreben za prijavo na razpis za dodelitev 200 tisoč evrov državnih sredstev, s katerimi bi občina komunalno uredila območje ter poskrbela za izgradnjo odstavnega pasu na regionalni cesti.  Načrte bi moral potrditi občinski svet, rok razpisa pa se izteče v petek, 8.9..

Najprej so zgolj zaradi te točke nameravali sklicati korespondenčno sejo, a so si danes v občinski upravi očitno premislili. V sporočilu za javnost so navedli, da glede na pripravljen DIIP s strani Razvojne agencije Sotla ugotavljajo, da investicija ni finančno upravičena, saj bi bil vložek lastnih sredstev občine previsok.

Za parcelo v velikosti 1000 m2 bi od Nunčiča iztržili slabih 190 tisoč evrov, približno tolikšen pa bi bil tudi lastni vložek občine za ureditev komunalne infrastrukture in odstavnega pasu. Dodatnih 200 tisočakov bi v ureditev odšlo iz sredstev razpisa, od katerega  so sedaj odstopili.

S tem pa skoraj zagotovo v vodo pade tudi prodaja zemljišča nasproti MOL, ki so ga do sedaj na dražbi neuspešno prodajali že enajstkrat.

R. Č.

grobelnofest-polsi-klik