Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vabimo na Praznik kozjanskega jabolka 2017: program dogajanja

Praznik kozjanskega jabolka je tradicionalna in osrednja naravovarstvena prireditev Kozjanskega parka, katero so v Kozjanskem parku razvili v eno največjih in najodmevnejših tovrstnih prireditev v državi, pa tudi širše. Praznik letos postaja »polnoleten«, saj ga bomo praznovali že 18. leto zapored in sicer od 1. do 8. oktobra.

Sejemsko dogajanje bo v soboto, 7. oktobra, svečano odprl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano gospod mag. Dejan Židan.

Praznik kozjanskega jabolka s »sejmom z dušo« je prireditev domačinov, katere se udeležujejo tudi gostje iz države in tujine. Prireditev ima naravovarstveni, okoljski in etnološki značaj. Okoljsko usmerjene – ekološke – kmetije ponujajo jabolka starih sort, zdrave kmetijske pridelke, pridelane na sonaravni način in izvirno ter domiselno predelano sadje. Obrtniške delavnice ponujajo vrhunske izdelke tradicionalne ljudske obrti, druge organizacije pa napredne okoljske razvojne rešitve.

kozjansko-jabolkoV tednu Praznika kozjanskega jabolka pripravljajo zanimiv in pester izobraževalno kulturni program. Na sejmu se ob ponudnikih predstavljajo tudi društva in različne strokovne službe, ki delujejo v kozjanskem prostoru ali z njim upravljajo, ter množica glasbenih skupin, ki s kulturnim programom vseskozi prispevajo k prijetnemu vzdušju druženja na prireditvi.

Kozjansko jabolko nas s svojim simbolnim pomenom, kot sadež in kot tržno blago, povezuje v okolju prijazno celoto. Jabolko je na Kozjanskem veliko več, kot zgolj sadež.

Vsi sodelujoči na prireditvi Praznik kozjanskega jabolka in zaposleni v Kozjanskem parku vas prisrčno vabijo na Kozjansko in vam želijo prijetno počutje v idiličnem, lepo urejenem trgu Podsreda.

ČASOVNI PREGLED PRIREDITEV

NEDELJA, 1. oktober POHOD PO KOZJANSKIH SADOVNJAKIH

od 9.00 – 15.00 ure Zbirališče: Grad Bizeljsko Pot: Bizeljski grad – križišče pri Babi – Vlka pečina – Silovec – Kozja peč – Orešje – Bukovje – Bizeljska vas – Bizeljski grad Čas hoje: 4 ure, z razlagami in postanki 6 ur

Startnina: 10,00 € (zajema stroške priprave pohoda, kartonček, malico). Strokovne razlage ob poti in degustacijo na začetku poti krije Kozjanski park. Startnina ni obvezna.

Zaključek: okoli 15.00 ure Oprema: planinska obutev in obleka primerna vremenu. Hrana: hrana in pijača med potjo iz nahrbtnika.

TOREK, 3. oktober Hiša v parku

od 8.00 – 12.00 ure V JZ Kozjanski park izvajamo projekt Sodobna arhitekturna tipologija na Kozjanskem, v okviru katerega želimo tudi mlade spodbuditi k razmisleku, kako hiša vpliva na občutljiv prostor Kozjanskega regijskega parka. Spoznavali bomo kulturno krajino ter prostor Kozjanskega zaznavali z vsemi čutili.

Delavnico bomo izvedli v sodelovanju z zavodom METRO SR, Zavodom za prostor Savinjske regije in OŠ Bistrica ob Sotli.

Kraj: Grad Podsreda

kozjansko-jabolko-razstavaSREDA, 4. oktober Herman Lisjak na gradu Podsreda
ob 16. uri
Ogled razstave s Hermanom Lisjakom in delavnica Podobe kraškega ovčarja

ČETRTEK, 5. oktober 5. Aškerčev večer v Podsredi ob 19. uri bo posvečen umetnici Svetlani Makarovič. Kraj: dom krajanov v Podsredi

PETEK, 6. oktober Odprtje razstav ob 18.00 uri: STARE SORTE JABOLK, METULJI KOZJANSKEGA.
Kraj: Slovensko-bavarska hiši v Podsredi

SOBOTA, 7. oktober 2017 SEJEM REGIONALNIH PRODUKTOV

od 10. do 18. ure

  • Tržnica z regionalnimi proizvodi
  • Predstavitve projektov, šol, zavarovanih območij ter partnerskih institucij
  • Predstavitve društev in združenj
  • Predstavitve tradicionalnih obrti
  • Predstavitev predelave sadja
  • Tekmovalne in družabne igre
  • Ustvarjalne delavnice za otroke
  • Bogat kulturni program

kozjansko-jabolko-sejemob 10. uri SLAVNOSTNO ODPRTJE Praznika kozjanskega jabolka ob udeležbi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano gospoda mag. Dejana Židana z nagovorom, podelitev naziva Carjevič leta 2017 in blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park.

ob 11. uri Odprtje razstave gob GOBARSKEGA DRUŠTVA KOZJANSKO

KOZJE Kraj: Slovensko-bavarska hiša v Podsredi od 11. ure Nogometni turnir mladincev v malem nogometu

Kraj: igrišče v Podsredi od 17. ure Nogometni turnir veteranov v malem nogometu za prehodni pokal Kozjanskega parka Kraj: igrišče v Podsredi od 20. do 2. ure Program z ansamblom Črna mačka

NEDELJA, 8. oktober 2017 SEJEM REGIONALNIH PRODUKTOV

od 10. do 17. ure Tržnica in bogat kulturni program
od 10.30 do 13. ure Družabno kolesarjenje Info: Kolesarska sekcija ORANS, Gašper Rainer, 041/968-106

od 11. do 13. ure Rekreativni tek na grad Podsreda Info: Športno društvo Podsreda, Jernej Jagrič, 041/834-761

ob 12.00 uri Tekmovanje v peki »študla« za naziv Štrudlmojstr-ca

ob 14. uri Zmajska resnica o kozjanski kozi / veseloigra za staro in mlado