Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju vroče tudi jeseni: 10 svetnikov z odpovedjo zadnji trenutek onemogočilo izvedbo seje občinskega sveta


Če je v Šmarju pri Jelšah kakšen optimist idealistično pričakoval, da bo dolgo vroče poletje pomirilo strasti političnih razprtij, ki šmarsko občino razjedajo zadnje leto, se je očitno zmotil.

Za danes napovedana prva jesenska seja občinskega sveta z nekaj pomembnimi točkami dnevnega reda je prinesla presenetljiv zaplet. Zgolj dobri dve uri pred sejo je svojo udeležbo odpovedalo 10 od 19 občinskih svetnikov, s čemer je prvič v zgodovini samostojne šmarske občine prišlo do nesklepčnosti in seja ni mogla biti izvedena.

Novo poglavje v tem okolju še nikoli videne politične sage napoveduje pestro in po mnenju mnogih tudi umazano predvolilno leto.

Med udeleženci seje, kamor ob devetih občinskih svetnikih prištejemo še osem članov občinske uprave in tri novinarje, je bilo malo tistih, ki bi verjeli, da gre pri nenavadno usklajeni odpovedi desetih svetnikov (kar je ravno dovolj za nesklepčnost) za golo naključje.

Mednje najbrž sodi Branka Kovačič, ki je februarja letos, skupaj še s štirimi svetniki na čelu s podžupanom Davidom Stupico, zapustila Listo Stanka Šketa. Kot je dejala ob nesklepčnosti, bi bilo govoriti o bojkotu napačno in krivično. Med razlogi, zakaj teh svetnikov ni, po njenem mnenju niso ne David Stupica niti točki dnevnega reda o bazenu ali varovanih stanovanjih, kar je na začetku namignil župan.

Kot je dejala, so se na usklajevalnem sestanku, na katerem se velika večina svetnikov zadnje mesece dobiva pred sejami občinskega sveta, uskladili tako o točki glede bazena kot v zvezi z varovanimi stanovanji. Pet od teh, ki so bili na sestanku, je tudi danes prišlo na sejo in tem točkam niso nameravali oporekati.

Župan Stanko Šket: razmišljajte o odgovornih kandidatih in ne o manipulatorjih

A drugačnega mnenja je župan Stanko Šket. “Dejstvo je, da je David Stupica danes klical svetnike in jih nagovarjal, naj ne pridejo,” je dejal pred zbranimi in izrazil globoko razočaranje nad tovrstnimi nedemokratičnimi metodami.

“Vse stvari se da demokratično urediti, ne pa da se zavaja ljudi z ambicijo po nekaterih mestih v občinski upravi oziroma na čelu občine,” je dejal. Še enkrat je pred vsemi potrdil, da na naslednjih volitvah ne bo kandidiral, zbranim pa položil na srce, naj razmišljajo o kandidatih, ki so “zanesljivi, točni in odgovorni, ne pa takšnih, ki manipulirajo in delujejo na takšen način.”

Sicer je v predvolilnem programu med pomembne projekte navedel tako varovana stanovanja in ponovno ureditev bazena v Šmarju, a, kot je dejal, če teh projektov v njegovem mandatu zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne bo, ga nič ne boli.

Gorazd Močnik: Nekdo hoče z glavo skozi zid

“Ve se, kdo pelje neke zadeve in hoče z glavo skozi zid. A to ne gre, ker presega vse meje,” je situacijo komentiral Gorazd Močnik iz vrst svetnikov SDS, ki so se, razen ene svetnice, vsi udeležili seje.

Da gre za neodgovorno dejanje, ki ni pošteno do tistih, ki so si vzeli čas in prišli, je menil tudi njegov svetniški kolega Matjaž Štruklec.

“Mislil sem, da je vprašanje glede tega, da bomo gradili  klasičen bazen, rešeno in da o tem ni več debate,” je dejal.

A Branka Kovačič mu je odgovorila, da je trenutno edini veljavni sklep občinskega sveta še vedno tisti, da se gradi naravni bazen, na tej seji pa bi morali dokončno sprejeti sklep, v kakšno rešitev se gre naprej. Še enkrat je poudarila, da so se na usklajevalnem sestanku dogovorili, da bodo podprli izgradnjo klasičnega bazena in to ne more biti razlog za današnjo odsotnost desetih občinskih svetnikov.

Občinski svetniki, ki so danes opravičili svojo udeležbo na seji občinskega sveta (po abecednem vrstnem redu): Jožef Čakš, Teja Devin, Mimica Kidrič, Franc Namurš, Bogdan Nunčič, Zdenka Orač, Irena Stepišnik Perdih, David Stupica, Ivan Žaberl, Benja Krulec Vidovič

Kaj je z bazenom

Spomnimo, naravni bazen je bila na začetku mandata prva opcija tako župana Stanka Šketa kot takratnega podžupana Davida Stupice. Takšno rešitev je s sklepom na začetku podprl tudi občinski svet, a pozneje so se glede tega pojavili številni pomisleki. Zato je bila ustanovljena posebna komisija, ki je ocenila, da je za šmarske razmere primeren klasični bazen.

Na zadnji seji občinskega sveta pred poletjem se je na mizi svetnikov znašel le idejni načrt klasičnega bazena, a sklep ni bil sprejet, ker so svetniki želeli dodatna pojasnila s strani projektanta. Slednja naj bi bila podana na današnji seji, a se seveda to ni zgodilo.

V poletni anketi na Kozjansko.info je sicer med posamičnimi opcijami največ glasov (40 %) dobilo naravno kopališče, a so tri različne opcije klasičnega bazena skupaj dobile 47 % glasov. 12,5 % glasujočih je menilo, da Šmarje bazena ne potrebuje.

Zaradi nesklepčnosti ogrožen razpis za državno sofinanciranje investicije v industrijsko cono Šmarje-zahod

Vendar bazen ni bil edina vroča točka današnje odpadle seje. Še bolj kot s tem se namreč mudi s prijavo na razpis za sofinanciranje operacij ekonomsko-poslovne infrastrukture, ki smo ga na Kozjansko.info že predstavili.

Občina je namreč dobila investitorja, ki bi po enajstih neuspelih dražbah vendarle odkupil stavbno zemljišče v predvideni industrijski coni zahod – ob bencinski črpalki MOL na vstopni točki v Šmarje.

Gre za podjetnika Franca Nunčiča s Sotenskega, ki se ukvarja z razrezom lesa. Ob številnih naročilih iz tujine nujno potrebuje širitev žage in je zato pripravljen po ceni 19 € na m2 kupiti parcelo v omenjeni coni.

S pridobitvijo investitorja je občina izpolnila pogoje za prijavo na državni razpis, kjer bi pridobila še 200 tisočakov  za komunalno ureditev območja ter izgradnjo odstavnega pasu na regionalni cesti. Vendar je rok razpisa že v petek, načrte pa mora potrditi občinski svet.

Ta pa je bil, kot vemo, nesklepčen. Obenem so prisotni svetniki gradivo prejeli šele danes na seji, saj se je Nunčič za investicijo odločil zadnji trenutek – 25. avgusta, zato po besedah občinske uprave gradiva niso mogli zagotoviti pravočasno.

Župan je zato predlagal, da bi do petka izpeljali korespondenčno sejo zgolj v namen potrditve teh načrtov. Če tudi ta ne bo mogoča, bo dogovor in s tem investicija v industrijsko cono na zahodu Šmarja najbrž padla v vodo.

DODANO: v četrtek je občina sprejela odločitev, da od prijave na navedeni razpis odstopa. Več tukaj.

David stupica: Manjkal sem iz osebnih razlogov, prvič v trinajstih letih

Na telefon nam je uspelo priklicati tudi nekdanjega podžupana Davida Stupico, v katerega je bilo v zvezi z današnjim zapletom uperjenih največ puščic.

Stupica je dejal, da je bil osebno zadržan in je na seji, kolikor se spomni, manjkal prvič po trinajstih letih svetniške funkcije. Na vprašanje, kako komentira namige, da odsotnost desetih svetnikov zadnji trenutek ni naključna, je odgovoril, da je svoj izostanek pojasnil, v imenu drugih svetnikov pa ne more govoriti.

Potrdil je, da je vsem svetnikom, vključno z obema podžupanoma, poslal SMS, v katerem jih je prosil, da bi točko o bazenu, zaradi možnosti ogleda naravnega bazena v Ljubnem po 20. septembru, prestavili. A se je na usklajevalnem sestanku izkazalo, da je večina svetnikov vendarle za klasičen bazen, zato temu ne misli nasprotovati ter namerava predlagano rešitev tudi sam podpreti.

Glede županove izjave, da je klical svetnike ter jih nagovarjal, naj ne pridejo na sejo, pa je dejal, da bo v zvezi s to trditvijo župana povprašal na naslednji seji občinskega sveta.

Ta naj bi bila, kot so se danes na “neformalnem srečanju”, ki je potekalo namesto seje, usklajevali prisotni, v torek, 19. septembra.

Rok Čakš

grobelnofest-polsi-klik