Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tokrat brez težav s sklepčnostjo: vsi šmarski svetniki na seji, velika večina za bazen


Šmarski občinski svetniki so se v sredo vendarle zbrali v polni zasedbi ter izpeljali prestavljeno 18. sejo z začetka septembra, ko jih je prišlo zgolj devet.

Največ razprave je bilo okrog idejne zasnove šmarskega kopališča in nadaljevanja projekta oskrbovanih stanovanj. Tako bazen kot oskrbovana stanovanja so, pod nekaterimi pogoji, dobili zeleno luč občinskega sveta za nadaljevanje postopkov.

Velik korak naprej je seja prinesla kar se tiče izgradnje družinskega bazena v Šmarju pri Jelšah. Naravno kopališče je dokončno ovrženo, z 19. glasovi za, enim vzdržanim in enim proti pa je potrditev dobila idejna zasnova ureditve bazenskega kompleksa, ki jo je pripravilo podjetje API ARHITEKTI d.o.o., iz Ljubljane.

Kot vse kaže, bo Šmarje vendarle dobilo družinsko kopališče. Klik za povečavo Vir grafike: Facebook Občine Šmarje pri Jelšah
Kot vse kaže, bo Šmarje vendarle dobilo družinsko kopališče. Klik za povečavo Vir grafike: Facebook Občine Šmarje pri Jelšah

Predstavnik podjetja, Uroš Birsa, je svetnikom podrobneje razložil kaj vse bo novo šmarsko kopališče vključevalo in kakšna je ocenjena vrednost posameznih delov investicije.

Šmarski bazen bo imel 400 m2 vodne površine, otroški bazenček pa še nadaljnjih 94 m2. V dimenzijah 10×10 metrov bo poglobljen do globine dveh metrov, sicer pa bi višina vode znašala 134 cm. Glede na trikrat tolikšno površino okolice bazena bo lahko po standardih sprejel največ 600 kopalcev. Ob bazenu bodo garderobe in manjši gostinski lokal notranje površine 30 m2 z večjim pokritim letnim vrtom.

Cena izgradnje bazenskega kompleksa od projektne dokumentacije do njegove polne operativnosti bo po ocenah Birse znašala 630 tisoč evrov, vključno z DDV.

Skupaj s tem ali v kasnejši fazi, odvisno od določitve proračunskih sredstev, pa sta predvidoma dodana še igrišče za odbojko na mivki in kolesarski poligon, kar bo naneslo dodatnih 30 tisočakov, a večino tega lahko občina pridobi od Fundacije za šport ali drugih državnih virov. Če bi želeli bazensko vodo še dodatno ogrevati preko sončnega kolektorja na strehi objekta, bi to naneslo še okrog 55 tisočakov.

Prostor, v Šmarju namenjen za občinsko kopališče
Prostor, v Šmarju namenjen za občinsko kopališče

Projekt šmarskega bazena je narejen po podobnem, samo dvakrat večjem bazenu v Tržiču, občini, ki ima okrog 50 % več prebivalcev od šmarske.

Med svetniki je bilo nekaj vprašanj glede nejasnosti okrog cene posameznih delov celotnega projekta (denimo zgolj bazena brez športnih igrišč in podobno), a večjih dilem, razen pri dveh svetnikih ni bilo. Bogdan Nunčič iz skupine samostojnih in Irena Stepišnik Perdih (NSi) zaradi svoje naklonjenosti naravnemu kopališču projekta nista podprla (Nunčič se je vzdržal, Perdihova je glasovala proti).

Podpora ostalih omogoča izdelavo projektne dokumentacije, za kar so sredstva v letošnjem proračunu, v naslednjem letu pa bi se že lahko začela izgradnja bazenskega kompleksa.

Končno se premika tudi pri oskrbovanih stanovanjih
Shema treh objektov z oskrbovanimi stanovanji (klik za povečavo)
Shema treh objektov z oskrbovanimi stanovanji (klik za povečavo) Vir: gradivo za občinsko sejo

Potem ko je bil projekt oskrbovanih stanovanj ob sporu med županom in delom svetnikov z njegove liste lani ustavljen ter umaknjen iz letošnjega proračuna, se sedaj tudi na tem področju vendarle premika.

Občinska uprava je predstavila kompromisno verzijo idejne zasnove s tremi objekti po 12 stanovanj, ki bi se gradili postopoma, v različnih fazah. Do prestavitve potoka bi še vedno prišlo, veljavnega podrobnega prostorskega načrta (OPPN-ja) pa ne bi bilo potrebno spreminjati.

Strošek izgradnje enega objekta bi bil 600 tisoč evrov, občinski svetniki pa so predlagali, da občina do oktobrske seje poizvede, ali bi bil nepremičninski sklad pripravljen v celoti oz. delno financirati izgradnjo vsaj prvega objekta.

Na podlagi tega se bodo na naslednji seji odločili ali bodo podprli nadaljevanje projekta ter zagotovitve potrebnih sredstev v proračunu za naslednje leto. Vsekakor pa nasprotujejo, da bi občina oskrbovana stanovanja gradila sama. Strošek podrtja Lorgerjeve domačije in prestavitve potoka, ocenjen na okrog 100 tisočakov, bo v vsakem primeru padel na Občino.

Ob tem je sicer še vedno pa je odprt razpis stanovanjskega sklada, kjer bi se dalo pridobiti 50 % sredstev, na voljo pa so tudi sredstva iz Eko sklada.

Za nadaljevanje projekta oskrbovanih stanovanj je v tem trenutku pomembno, da občinska uprava dobi privolitev sveta za izdelavo Projekta za gradbena dela (PGD).

R. Č.