Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja


Včeraj popoldan je naše kraje preletelo vojaško letalo, ki je povzročilo precej hrupa. 

Vse skupaj je bilo del mednarodne vojaške vaje elektronskega bojevanja z nazivom Ramstein Guard oz. varuh Ramsteina, kjer se na zahodni nemški meji nahaja amerišča vojaška baza.

Na vaji sodelujejo enote in poveljstva, vključena v Natov integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora (NATINAMDS) na območju odgovornosti združenega poveljstva (CAOC TJ).

Aktivnosti so usmerjene v ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih razmerah. Namen vaje je urjenje enot v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva in delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole.

Na vaji sodeluje 15. polk vojaškega letalstva, in sicer 151. helikopterska eskadrilja s helikopterji AS532 Cougar, 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9M Hudournik, 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora s četo za nadzor in kontrolo zračnega prostora, z radarskima položajema dolgega dosega na Ljubljanskem vrhu in Ledinekovem koglu ter z dvema mobilnima radarskima sistemoma kratkega dosega. Na vaji sodelujejo tudi Enota za elektronsko bojevanje z mobilnimi in stacionarnimi položaji enote in mobilnimi sistemi za motenje komunikacij, 1. brigada in Enota za specialno delovanje z dvema skupinama usmerjevalcev združenega ognja.

Med vajo je sodeloval tudi Natov elektronski motilec DA20.

*na sliki Falcon DA-20, primerek norveške vojske