Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vabimo na 2. družinsko muzejsko doživetje v Muzej baroka Šmarje

V muzeju ni vedno samo kulturno, ampak zna biti zabavno, tako za mlade starše, kot tudi za naše najmlajše.

Prepričajte se v nedeljo, 3. september 2017, ko 15h–20h, ko bodo v muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah pripravili pravcati muzejski družinski dan.

Za družine bodo organizirane naslednje aktivnosti:

druzinsko-dozivetjeLov na skriti zaklad
  Vsi družinski člani se bodo odpravili na kratek pohod, na katerem bodo s pomočjo namigov morali poiskati kontrolne točke. Tam bodo izvedeli drobce zgodovine življenja v Šmarju in spoznali športe, s katerimi se lahko otroci pri nas ukvarjajo. Pot je krožna, izhodiščna točka je hkrati ciljna. Kakšen zaklad si bo družina priborila, bo odvisno od lokostrelske spretnosti njenih članov.

Lokostrelstvo
…  je veščina strelstrelecjanja puščice z lokom v tarčo, ki jo je človek nekdaj uporabljal za lov in bojevanje, v 17. in 18. stoletju pa je lokostrelstvo postalo športna aktivnost, s katero so se tedaj začele ukvarjati tudi ženske. Danes je lokostrelstvo del poletnih olimpijskih iger.

Svet pravljic
V času baroka je med ljudmi vladala visoka stopnja nepismenosti. Kar so vedeli, so si pripovedovali iz roda v rod. Tudi danes nam svet pravljic buri domišljijo, vanj pa boste lahko poleteli na okrogli rdeči muzejski preprogi.

 Izdelava baročnih lasulj in izdelava nakita
lasuljaV baroku so nosili zelo načičkane pričeske. V lase so si spenjali različne dodatke, kot so perje in perle. Tako kot ženske so imeli tudi moški dolge skodrane lase, nosili so tudi lasulje. Ker so se zelo radi krasili, so nosili tudi bogato izdelan nakit, najraje pa so imeli bisere.

 Zeliščarski spomin
Zelišča od drugih rastlin ločijo različne zdravilne učinkovine, zato so bila zelo pomembna tudi v času divjanja kuge, saj so pomagala pred okužbo in pri zdravljenju. V zeliščarskem kotičku boste lahko spoznali zelišča, si jih zapomnili s spominsko igro in si namešali »čaj za pridnost«.

nakit Za gurmane, sladokusce in male lakotnike
Celjska kavarna Zvezda marsikomu zbuja prijetne nostalgične spomine na mladost. Kotiček v 2. Družinskem muzejskem doživetju pa smo jim namenili zavoljo raziskovanja in odkrivanja receptov starih jedi. Njihovi mojstri za vas pripravljajo okrepčila, ki jih bodo ponujali v treh sklopih: posladkajmo se, pogasimo žejo in baročni krompirček.

Prejeli boste tudi baročno okrepčilo izpod rok mojstrov znamenite celjske kavarne Zvezda.

Cena  družinske vstopnice je 10 € in vključuje ogled muzeja ter vodenje.

Vabljeni!

Informacije: Muzej baroka: 031 575 056, https://www.facebook.com/muzej.baroka/